War News Updates: Спрема ли се то Кина да запоседне источну обалу Филипина?

Спорне територијалне претензије Кине

Хорхе Амурао, "Азија тајмс": Кина мерка стратешки важну источну обалу Филипина / China eyes Philippines' strategic eastern shores | Asia Times

"Манилина дозвола кинеском државном 'тинк-тенку' да врши 'научна' истраживања платоа Бенам у Филипинском мору изазива забринутост - какве ли су кинеске крајње намере?

После обезбеђивања контроле над географским објектима у Јужнокинеском мору на које Филипини полажу право, Кина сада мерка тихоокеанску, источну обалу острвске државе.

Филипински конгресмен Гари Алехано је у свом прошлонедељном парламентарном обраћању открио да је Министарство споаних послова одобрило захтев кинеског државног "тинк-тенка" за научно истраживање платоа Бенам (Benham Rise), сеизмички активног подводног региона површине 13 милиона хектара.

Споразумом је предвиђено да ће кинески Институт за океанологију Кинеске академије наука радити у сарадњи с тимом филипинског Института за поморске науке. Углавном неистражен и неразвијен, плато Бенам је, сматра се, богат природним гасом, тешким металима, рибом и другим ресурсима."

Read more...China eyes Philippines' strategic eastern shores | Asia Times

Уредник War News Updates-а: Ако Кина за источну обалу Филипина буде хтела да реализује исти сценарио какав је остварила за западнu обалу, у Јужнокинсеком мору, ко ће је спречити да прави вештачка острв(љ)а у тим водама, и онда, када их заврши и утврди, да на њих полаже право? Ма, све је то на дугом штапу, рећи ће неко. Било је на дугом штапу и када је Кина почела са стварањем вештачких острва у Јужнокинеском мору, утврдила их и онда присвојила - тврдећи да је њена читава та област.

А има права и на Арктик, истакла је још 2010...War News Updates: China Lays Claim To The Arctic

War News Updates

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Прочитајте и коментар читаоца WNU, Аизино Смита. Чини ми се да је то исправно запажање, да су Филипинци попустљиви према Кини јер очекују да ће се и они обогатити од новог "Пута свиле" - безбедног од Американаца, који су, сматра Смит, грдно погрешили правећи од Филипина колонију,

Како год, и без обзира на деликатност у грађењу нове Кинеске империје, тек ћемо се нагледати кинеских освајања и копрцања Запада да на њих одговори.

Непознаница је шта ће бити руски одговор. Нема никаквог "стратешког партнерства" у томе да је једна страна тек пуки снабдевач енергентима и војном технологијом, док је друга супериорнија у свему осталом - и још јој тиха окупација руског Далеког истока не наилази на отпор. Не знам, можда је руска попустљивост спрам Запада последица управо овакве ситуације с Кином...


Извор: War News Updates: Is China Preparing To Lay The Groundwork To Claim The East Coast Of The Philippines?
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

1 коментар:

  1. Додао бих неке чин-енице везано за Чину коју нам погрешно крстише као Кину а не као Китај, да су језуити у 16 веку са јужне стране дошли до исте те је окупирали. У знак добре воље дали су им "прве далекозоре или астрономске инструменте" за осматрање неба, и почели их цртати и чешљати, да би се касније умешали пси или енглези са подјармљивањем опијумом и пљачкањем. Касније су Чинејци "посисали" жидовску демагогију звану коммунизам али су и даље под оком и ножем језуита, масона и осталих паса. Има индиција да се Чина отима, али сам скептичан јер су они англо-пројекат.
    Чини је успело да усиса послове запада преко радне снаге која спава у кругу фабрика, имају некакву украдену технологију, буде се, али ће их Запад спалити и употребити.
    Да ли је Буда будан видећемо ако преживимо!

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!