DEBKAfile: Зашто израелски премијер иде у Москву и шта ће предложити Путину


Током свог 48-часовног боравка у Москви, у понедељак и уторак 6-7 маја, премијер Бењамин Нетањаху ће председнику Владимиру Путину предложити да Израел убаци у заједнички рад и борбу Вашингтона и Москве против Исламске државе у Сирији. Као quid pro quo, Нетањаху ће Москви понудити да је постави за вишег посредника у израелско-палестинском спору, као и да се у Москви или Женеви воде директни израелско-палестински разговори, у којима би, ако до њих дође, учествовале и САД и, Нетањахуова је жеља, египатски председник Абдек-Фатах ал-Сиси.

Ексклузивно за Дебкафајл, извори из Јерусалима и Москве кажу да је управо могућност постизања оваквог договора разлог зашто се руски министар спољних послова Сергеј Лавров уздржао од присуствовања конференцији о Блиском истоку, коју је прошлог викенда сазвао француски председник Франсоа Оланд. Угледавши се на руског колегу, конференцији нису присуствовали ни министри спољних послова Велике Британије и Немачке.

У петак, 3 јуна, на дан одржавања париске конференције о Блиском истоку, заменик руског министра иностраних послова Микихаил Богданов, задужен за блискоисточну политику, изнео је предлог Кремља за решавање проблема израелских насеља на Западној обали. Та формула је веома слична плану размене територија што га је пре неколико година предложио министар одбране Авигдор Либерман - у суштини, да се палестинској држави трансферишу делови Израела густо насељени арапским становништвом у замену за палестинско признавање израелског суверенитета над израелским заједницама Јудеје и Самарије.

Богданов је за ТАСС изјавио да је Москва вољна да буде домаћин израелско-палестинске мировне конференције, и понудио посредсовање између ривалских палестинских фракција, Абу Мазеновог Фатаха и екстремистичког Хезболаха који влада појасом Газе.

Иако неки израелски политичари на француску иницијативу гледају као на руку помирења председника Барака Обаме, жељу да среди размирице са премијером Бењамином Нетањахуом пре него што напусти Белу кућу крајем године, Москва и Јерусалим "крчкају" паралелну стратегију - не само да би блокирали потез Француза и Американаца, него и да израелско-палестински споразум на коме инсистира Вашингтон из Париза преместе у Москву.

Извори Дебкафајла кажу да је овај маневар заснован на почетној фази војне и политичке координације Вашингтона и Москве у борби против Исламске државе на сиријском ратишту.

Између Вашингтона и Париза нема такве координације.

Нетањахуов предлог предвиђа тешњу војну сарадњу Русије и Израела у погледу Сирије,  уз активно учешће Израела у ваздушним нападима на Исламску државу - што све треба да постане саставни део процеса разумевања САД и Русије, а протеже се и на израелско-палестинско питање.

И Москва и Јерусалим сматрају да би заједничке америчко-руско-арапске гаранције Палестинцима, потписане и од Египта и Саудијске Арабије, могле да поспеше израелско-палестинске преговоре.


Претходно: DEBKAfile: Зашто је Путин Израелу вратио тенк што су га Сиријци заробили 1982. године

Извор: Дебкафајл
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!