DEBKAfile: Зашто је Путин Израелу вратио тенк што су га Сиријци заробили 1982. године


Сиријска војска је у Либанском рату на бојишту Султан Јакова 1982. године заробила тенк америчке производње М48 "патон" што су га модернизовале Израелске одбрамбене снаге. Изгубљена су три члана посаде. Ни дан данас се не зна судбина Закарије Баумела, Јехуде Каца и Цви Фелдмана.

После борби, отац садашњег председника Сирије Башара Асада, председник Хафез Асад, који је 1960-тих започео прво руско-сиријско савезништво, пристао је да Руси, заинтересовани за реактивни оклоп који су инсталирале ИОС, однесу тенк. Специјални тим руских инжињераца је заробљени тенк са бојишта авионом пребацио у Москву.

Тридесет четири године касније, "магач" (ратни ован) се вратио кући после деценија проведених у Музеју тенкова Кубинка крај Москве, гестом руског председника Владимира Путина учињеним према израелском премијеру Бењамину Нетањахуу.

Путин је највероватније консултовао Асада пре него што је учинио овај гест, за који обојица имају своје разлоге да буде учињен. Такође је могуће да је сиријски владар одлучио да најзад открије шта се десило са три израелска војника, па чак и да врати њихове посмртне остатке.

Извори ДЕБКАфајла из Москве и Јерусалима су покушали да сазнају нешто више о мотивима Путина и Асада, савезника Ирана и Хезболаха, за овакав поступак. Они сматрају да се одговор крије у Путиновим ширим плановима за Блиски исток, који нису везани искључиво за руска војна дејства у Сирији. На сваком од скорашњих сусрета израелских и руских високих званичника покушавало се да се премосте различити циљеви двеју страна у погледу кључног питања - југа Сирије.

Москва сматра да читава јужна Сирија мора да буде под Асадовим режимом јер је то кључно за његову стабилност . Израел, пак, као и САД, Јордан и Саудијска Арабија се труде да Јужна Сирија буде под контролом сиријских побуњеничких милиција које они подржавају. Израел поздравља њихово присуство јер сматра да је оно од виталног значаја за спречавање снага Ирана и Хезболаха да уђу на сиријски Голан уз израелску границу. Путин Јерусалиму нуди алтернативу: ако Израел престане да помаже побуњенике, а што би Асаду омогућило да поврати ту област, Москва је спремна да гарантује да ће руска војска стационирана у Сирији спречити иранске и борце Хезболаха да се инфилтрирају у Израел или подручје уз израелску границу.

Руском председнику је циљ повратак на стање какво је на израелско-сиријској граници владало 42 године, од Јомкипурског рата. Тиме би се омогућило следеће:

- почетак размене политичких ставова, први корак ка мировним преговорима између Израела и Сирије;

- процес у коме би се Дамаск удаљио од Техерана и Бејрута;

- додатно удаљавање Израела од Сједињених Америчких Држава.

Путин зна да враћање тенка Израелу неће покренути читав овај процес, али се нада да би могао бити знак за његов почетак.

Извор: Why Putin sent a lost Israeli tank home
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!