Едуард Лимонов: Црна Гора и НАТО


Russia Insider:

Едуард Лимонов је познати руски писац и важи за припадник крајње левице. Добровољац на страни Срба у грађанском рату у бившој Југославији 1990-их је бесан је на монтенегринску владу која је недавно прихватила позив да уђе у НАТО - исти онај војни савез који јој је бомбардовао земљу.

Још једна словенска земља је изневерила вековно пријатељство Русије.


Александар Пушкин и Петар Петровић Његош

Генерални секретар НАТО-а Столтенберг лаже да се "приступање Црне Горе не тиче се Русије".

Тиче нас се јер су намерно изабрали нама најближи народ! Да би било болније.

Као да кажу "Па, Руси, видите како лако можемо да вам одузмемо ма и најбоље пријатеље! Како лако су вас издали! А их позвасмо, сместа радосно дотрчаше.

Црну Гору су изабрали јер се сматра вековним пријатељем Русије. и пошто је Пушкиновој сахрани још 1837. године присуствовао млади Петар Петровић Његош, висок два метра, песник и поглавар теократске државе Црне Горе. Још тада! И плакао је за Пушкином.

А сада "еуропеизирани" владари старе српске слободарске Црне Горе (разводњене Албанцима, узгред буди речено, нарочито у Подгорици - био сам тамо 1992. године, знам...) трче у НАТО.

Шта рећи? За нас то јесте морални ударац.

Али Црногорци у целој тој причи изгледају лоше. Некако непристојно.
Преживели би и без НАТО-а.

Народ треба да има савести и поштовања према традицији.


Користан линк: Лимонов за "нобеловкињу" Светлану Алексијевич: Она је мис универзума за домаћице


Аутор: Едуард Лимонов

Изворни текст на руском: Черногория и НАТО - Эдуард Лимонов
Превод на енглески: Светлана Киржали и Род Мекензи
Извор: Russia Insider
Превод: Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

1 коментар:

  1. Ne bi Montenegro ni danas bio primljen u NATO da se ne urušava sistem vlasti. Sve je očigledno dogovoreno mnogo ranije. Nije slučajan redosled poteza: Izlazak Crne Gore iz SR Jugoslavije , pa neposredno nakon toga proglašenje nezavisnosti #Kosova ? Do kojih apsurda ide poricanje pravoslavnog srpskog porekla vidi se i u terminologiji naziva - Montenegro i Montenegrosi . Pa i proslavljeni srpski pesnik Petar II Petrović Njegoš, Vladar Crne Gore je istovremeno bio i Vladike Srpske Pravoslavne Crkve . Ne bi ni mogao da bude vladar, da nije imao ovu duhovnu titulu. Ono što mi stvara težak osećaj u stomaku i nemir u duši , svaki put kada odem tamo, je osećaj ilegalnog boravka . Možda je to u meni, a ne u njima. Možda ja ne mogu da prihvatim da su oni nešto drugo . Izgubila se ona oštrina podela koja je vladala decenijama - Informbiro - SKJ, Moma - Milo . Izgubili su identitet. Postali jedna amorfna masa koja se oblikuje liberalnim idejama kapitalizma. Srbi, kojih ima po zvaničnom popisu 27,8 % nemaju nikakva prava. Nisu čak ni nacionalna manjina. Latinica je zvanično državno pismo. Imaju čak i svoj zvanični crnogoski jezik ? Novi zakon o Verskim zajednicama pokušava da uradi sa srpskom baštinom isto što i Albanci na Kosovu. Da otmu i prisvoje. I kao što su sve radili ispod žita i ovaj zakon su progurali u vreme naše agitacije u NO#KOSOVOUNESKO. Osim Gospodina Bećkovića, ni jedan Intelektualac poreklom sa onih prostora se još javno nije oglasio ? I nije problem toliko njihov prijem u NATO, koliko je problem, povraćaj identiteta naroda. I dokle god bude tako oni nisu Crna Gora već Montenegro i nisu Crnogorci već Montenigrosi. Tako je izgleda bolje za sve .

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!