Аутернет: Информациони рат новог облика

Информациони рат се брзо може изгубити ако на "бојишту" немате своја средства, алат. Ширење америчке, британске и европске кукулеле пропаганде преко њихових медијских мрежа огромних размера недавно је имало неколико перипетија.

У Русији, Кини, Ирану и другим државама владе и домаћа индустрија су почелe да праве свој интернет, своје алтернативе платформaма за друштвене мреже које контролише Америка, а у неким случајевима, чак и хардвер који ће све то да носи. И одговориле су на шлагворт САД,  уградиле "е, нећеш више" прекидаче и завеле цензуру да спрече доток информација у земљу и њихову дистрибуцију својим грађанима.

Или, тачније, не да спрече "информације из иностранства", већ "страну пропаганду".

На пример, мрежа "Гласа америке" америчког Стејт департмента отворено покушава да пласира "наративе" у прилог америчких интереса у циљаним земљама. Колико Стејт департмент види важном ту мисију говори чињеница да је чак покушао да изгради независне комуникационе мреже, градећи сопствене емисионе торњеве и релејне станице.

Стејт департмент је такође уложио милионе долара у развој "интернета у коферу", тј. средства за стварање интернета за активисте, да им буде на располагању чак и када влада државе којој САД намеравају да промене режим искључи прави интернет. СФ? Далеко од научне фантастике, чак је и "Њујорк тајмс" о томе писао: САД осигурале интернет цензорске обилазнице.

"Добровољци су око Џалалабада у Авганистану изградили бежични интернет од делова из продавнице и обичних материјала" (Credit Keith Berkoben/Fab Folk)

Али проблем Стејт департмента и "специјалних интереса" који су заобилазнице обезбедили је што таквим решењима могу лако да доакају не само владе, већ и недржавни актери што бране свој народ и државу од побуне иза које стоје САД.

Да би се намакла средства, и да би се пројекат проширио по целом свету, све мора изгледати као чисто човекољубље, без икакве везе са политичком субверзијом - чему уствари служи. Зато се стварање пројекта даје бесловесним али добронамерним хакерима, који ће га касније и усавршавати, прилагођавати и надограђивати - решавати све проблеме у ходу.

Улазак у "аутернет" / Enter the “Outernet”

На први поглед, аутернет изгледа као сјајан друштвени пројекат људи истински заинтересованих да друге оснаже огромним количинама информација доступним преко интернета. Аутернет је мрежа заснована на сателитским везама, што значи да може допрети до било кога на кугли земаљској, ако има сателитски пријемник. Човекољупци иза аутернета причају о "библиотеци у џепу" и како приступ информацијама може променити друштво, и да суверене владе аутернет не могу да цензуришу. Али ко то хоће да цензурише библиотеку?

На други поглед, спазићемо Саједа Карима, "оснивача" аутернета. Карим је раније био "директор иновација" у Инвестиционом фонду за развој медија - МДИФ (Media Development Investment Fund - MDIF), који, гле чуда, финансира аутернет. А ко води МДИФ? МДИФ воде бивши "радници" Фонда за отворено друштво - одакле стижу паре за МДИФ.

Другачије речено, кад мало боље погледамо уочићемо да је иза аутернета Фонд за отворено друштво, што брижљиво скривен води инцестуозну и замршену мрежу сукобљених интереса. И да се иза наизглед племенитих мотива крије план спонзора - корпорација, да се јавности испира мозак и да се њоме манипулише, када се претражују архиве које уствари сервира аутернет.

Или друга примена племенитог пројекта, мени омиљена - "ратне операције", дивота за америчке плаћеничке терористичке војске у Јемену, Сирији, Ираку, Либану и Либији. Али ту су и ФЕМА, "теренска борба" Светске здравствене организације против еболе... И Институт Алберт Ајнштајн, тј. "Освајање слободе кроз ненасилне акције", који је водио главну реч у стварању разних мрежа Стејт департмента за извођење тзв. обојених револуција у Украјини, на Блиском истоку, чак и по југоисточној и источној Азији.

Садржај се емитује на основу "гласова". Али, и што свако треба да зна, само гласање је предмет масовне манипулације, било преко перцепције самог гласача, било преко механизма гласања. А садржај, који је или добро спонзорисан или су га у аутернет убациле добро организоване групе, поставља се при врху листе, све са линковима на Јеховине сведоке.

Према томе, аутернет, или како му Карим тепа "велики еквилајзер", само је још један канал пропаганде западних влада и корпорација, што онима који су усред информационог рата већ монополизовали огромно подручје даје још једно оружје против наивних. Једино својство које аутернет разликује од кабловске телевизије или интернета је то што се емитује преко сателита, и да је таргетираној влади тешко да га блокира, а лако је доступан свакоме коме је Стејт депармент купио рисивер од покрадених пара америчких пореских обвезника.

Међутим, на аутернету има и веома корисних информација, за које су гласали легитимни корисници система користећи га на начин на који би по теорији и требало да се користи. Али проблем је што "специјални интереси" могу да кад год и где год пожеле "премосте" гласање и наставе да шире лаж и обману.

Треба напоменути да и Гугл и Фејсбук, партнери НСА у информационом рату против човечанства, имају планове сличне аутернету. Они уместо сателита предлажу дронове, балоне и дирижабле, али би и њихова средства била под контролом америчке владе и корпорација, и потенцијално ван дохвата суверених држава на мети емисија и побуна које оне треба да подрже.

Информациони рат еволуира и у њему се бар једном ногом закорачило у свемир. И друге државе ће вероватно кренути путем САД, поставиће своје аутернет сателите изнад Запада и емитовати информације које би Запад иначе или контролисао или угушио. Што се тиче хакера који ентузијастички трепере над идејом аутернета, на њих се није љутити. Али би им било паметније да ставе прст на чело и запитају се ко иза њега стоји, поразмисле о алтернативама које би могли створити да овај пројекат и заиста буде какав треба да буде, и одбију интересе који су опет стали да се крију иза још једног племенитог циља - да и њега униште.


Напомена преводиоца: На овај чланак ме је упутила госпођа Снежана Иванишевић де Берте, професионални преводилац у пензији и наше горе лист у Аргентини. Снежана за српске читаоце спрема... сама ће вас обавестити кад томе дође време. Поздрављам је и захваљујем што је веровала да ће ми интересовање и познавање теме бити јаче од скромног енглеског језика. Посебно ми је драго што са овим преводом "Ћирилизовано" отпочиње сарадњу са "Војвођанским новинама".

Аутор: Улсон Гунар
Извор: New Eastern Outlook
За Ћирилизовано, Магацин, СРБИН.ИНФО и Војвођанске новине превео: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!