Спутњик покреће акцију подршке руском новинару у Украјини (и једна најава)

Спутњик покреће акцију подршке руском новинару у Украјини

 

© Sputnik / Владимир Трефилов. Страница Кирила Вишинског на Фејсбуку је овде.

 

Агенција МИА „Русија севодња“ на друштвеним мрежама покреће хаштаг #TruthNotTreason као знак подршке Кирилу Вишинском, руководиоцу портала РИА Новости Украјина, који је ухапшен 15. маја и кога је Кијев осумњичио за издају државе.


Новинар Вишински је ухапшен јуче испред свог стана у Кијеву. Дуго нико није знао ко и где га је одвезао. Управо у то време је почео вишесатни претрес просторија РИА Новости Украјина и станова новинарке МИА „Русија севодња“ Људмиле Лисенка и шефа представништва агенције у Украјини Андреја Бородина.

Према информацијама адвоката Вишинског, новинар је пребачен из Кијева у Херсон, где се налазе канцеларије украјинског тужилаштва „аутономне покрајине Крим“.

Супруга руског новинара је рекла да њен муж има озбиљне здравствене проблеме и да мора да узима лекове. Међутим, она не зна шта се десило са њим.

Служба безбедности Украјине сумњичи новинара за издају државе. Максимална казна за то кривично дело према украјинском закону износи 15 година затвора.

Служба безбедности тврди да се Вишински бавио „субверзивним акцијама на Криму“ и да је подржавао ДНР и ЛНР.

Главна уредница РТ Маргарита Симоњан је осудила оне који желе да искористе случај хапшења главног уредника РИА Новости Украјина као свој пи-ар. Она их је позвала да буду људи.
 

Извор: Спутњик покреће акцију подршке руском новинару у Украјини - Спутњик Србија

Александар Јовановић: / Ћирилизовано: Мислим да не треба да објашњавам зашто преносим овај апел. Иако би ми, а надам се и вама, било драже да је потекао из неке чисто српске медијске куће, а не "Спутњика", овдашње испоставе руске информативно-пропагандне службе, али крајње проблематичне уређивачке политике  и са руског и са српског становишта, о чему је овде било речи много пута.

Вечерас ћу поставити и превод текста који такође за тему има информативни рат. Србија је под окупацијом, тзв. меком окупацијом англоционистичких империјалиста, али та мекоћа" има и своју оружано-медијску форму о којој се треба, ако ништа друго, оно бар обавестити...



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!