Пол Робинсон: Могло је да буде и горе

Извор за карикатуру: Cartoon Movement - Poison...

Могло је да буде и горе. Афера Скрипал ће нарушавати руско-западне односе и у наредним годинама, продубљујући већ дубоко усађено неповерење према Русији у западним државама. Што се тиче дугорочног утицаја на ставове, нема сумње да ће деловати лоше. На кратак рок, међутим, није испало толико страшно како сам се бојао, јер се британска влада, бар до сада, уздржала од стварно озбиљних потеза против Руске Федерације. Британски премијер Тереза Меј је 14. марта саопштила да се одговор Велике Британије на покушај убиства Сергеја Скрипала састоји од следећих мера:

 - протеривање 23 дипломата, који имају недељу дана да оду;
 - повећање контроле приватних летова, царина и терета;
 - замрзавање руских државних средстава тамо где постоје докази да се могу користити за угрожавање живота
   или имовине држављана или становника Велике Британије;  
 - министри и краљевска породица ће бојкотовати Светско првенство ФИФА у Русији које ће се одржати крајем
   ове године;
 - суспендовање свих планираних сусрета између високих представника Велике Британије и Русије.

С дипломатског аспекта, ово су озбиљне ствари, иако су у практичном смислу мање-више бесмислене. Русија ће једноставно заменити своје дипломате са другим, као и Велика Британија када Русија протера британске дипломате као одговор. Повећање контроле на царини је далеко од нових економских санкција и сигурно није услишавање захтева да се руски олигарси натерају да извуку свој новац из Велике Британије. Веома сумњам да ће се Русија потрести ако принц Вилијам не удостоји Светско првенство у фудбалу својим присуством, што је веома "танка" мера у поређењу са повлачењем Енглеске са такмичења. Обустава билатералних контаката на високом нивоу нанеће више штете, тачно је, али и то је нешто са чиме Русија може да живи, без грцања.

Свакако, британска влада се уздржала од предузимања драстичних потеза који би негативно утицали на британске интересе и изазвали озбиљну руску реакцију - све прође без јачања санкција, бојкота Светског првенства, без забране РТ-а итд. Укратко, само пацкице. Нема разлога за славље, али...добро је.


Аутор: Пол Робинсон (32 превода)
Извор: But not quite as bad as I feared | IRRUSSIANALITY
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!