Дебкафајл: Шта израелско уништавање сиријског нуклеарног реактора 2007. значи за данашње изазове

Извор: Adloyada: Israeli PM and Iran's President as knife criminals: the Daily Telegraph view (2008. година)

Цензор Израелских одбрамбених снага је у среду 21. марта одобрио да се објаве делови извештаја о успешној акцији осам израелских ловаца у којој је 6. септембра 2007. године уништен сиријско-иранско-севернокорејски плутонијумски реактор. Иако авијација и обавештајна служба заслужују све похвале за овај подвиг, штета је што нису изнете и све опасности којима су биле изложене јединице копнене војске које су учествовале у овој операцији.

Аргументи највиших званичника за и против те операције, размењивани и пре и после њеног завршетка, мање су важни него питање које је релевантно и данас: зашто Израел И Израелске одбрамбене снаге нису, по онеспособљавању Сирије да произведе нуклеарну бомбу, предузеле и следећи корак - уништавање иранског програма нуклеарног наоружања који је тада био у повоју? Најзад, сиријска операција није била прва такве врсте: Израел је 7. јуна 1981. уништио нуклеарни реактор Садама Хусеина у Ираку.

Околности сваке операције су биле другачије. Пошто су Израелске одбрамбене снаге на локацији сиријског нуклеарног реактора у Даир ез-Зору за собом оставиле само рушевине, тадашњи израелски премијер Ехуд Олмерт је назвао америчког председника Џорџа В. Буша и обавестио га о завршеној операцији. САД нису имале ништа против. Међутим, удар на иранска нуклеарна постројења наишао је на снажно противљење неких израелских безбедносних сектора, које су утоме подржавали каснији амерички председник Барак Обама и државни секретар Хилари Клинтон. Дакле, прилика је пропуштена. А онда је Иран своја нуклеарна постројења изместио на локације које су чиниле немогућим да израелска авијација - самостално и без помоћи америчке војске у неким моментима - учини ишта више осим да делимично онеспособи ирански нуклеарни програм.

Израел је 2012. године имао ретку прилику да делује самостално зарад своје, али и будућности Блиског истока. Али његове вође, подељене и огрезле у ја-па-ја доказивања - као и данас - пропустише последњи воз. Иран је наставио са развојем свог нуклеарног програма све док Техеран није  успео да буде у могућности да са САД преговара о условима нуклеарног споразума, и то тако да, када је споразум био постигнут 2015. године, сачува свој програм нетакнутим.

Пошто се нуклеарни споразум са Ираном не може мењати, садашњи амерички председник Доналд Трамп је спреман да га напусти. Али Техеран је у међувремену ојачао своје претеће капацитете. Пасивност Израела све од када су Иран и Хезболах преузели сиријски рат у своје руке довела је до тога да Јеврејској држави прети опасност са три стране.

Да ли то значи да су заиста прошла времена правих одговора Израела на изазов "крени сам, ако смеш"?

DEBKAfile - Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Повезано:

- Израелска војска увежбавала рат с Русијом

- Ури Авнери: Измишљање непријатеља

Извор: What does Israel’s feat in smashing Syria’s nuclear reactor in 2007 mean for today’s challenges? - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на antiX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!