"Премало су их побили!"

Аутор чланка Ури Авнери. Фотографија: Јанај Јехијел. Преузето из Uri Avnery at 90: Still leftist, after all these years - Haaretz - Israel News | Haaretz.com

Пре много година, одмах после слома комунизма у Источној Европи, од мене је затражено да о томе напишем књигу. Рахела је урадила фотографије, ја написао текст, а књигу смо, издату само на хебрејском, насловили "Лењин више не живи овде".

Када смо били у Варшави, запањило нас је на колико места у граду има металних табли с натписом "На овом месту Немци су убили (име и презиме).". До тада нисмо имали појма да се пољски покрет отпора тако жестоко супротставио нацистима.

По повратку у Израел, Рахела у једној продавници одеће зачу како власница разговара с купцем на пољском језику. Још увек пуна утисака, Рахела мало касније запита власницу да ли зна да су нацисти убили и милион и по Пољака који нису били Јевреји.

"Премало су их побили!", узврати жена.

Рахел и ја - згранути.

Знали смо, наравно, да пољски Јевреји углавном не воле Пољаке, али да их мрзе, и толико, нисмо ни слутили.

А та мржња свом снагом шикну прошле недеље.

Пољски парламент је одлучио да је свако ко је рекао "пољски логори за истребљење" починио кривично дело кажњиво са три године затвора. По Пољацима, исправно је рећи "нацистички логори за истребљење у Пољској".

Исправка је на месту. Сасвим. Али у Израелу изби олуја. Шта? Пољаци негирају да је било Холокауста? Поричу ли и то да су масовно помагали нацистима у хватању и убијању Јевреја?

У шта многи Израелац верује.

Сасвим погрешно, наравно. Пољска никада није потписала мировни споразум с нацистима, за разлику од неких других европских земаља. Пољска влада је прво избегла у Француску, затим Велику Британију, одакле је руководила пољским покретом отора. У ствари, било је два пољска покрета отпора: националистички и, други, комунистички. Оба су се борила против нациста, уз тешке жртве.

Ако се не варам, ционистичко вођство је прве поуздане информације о логорима за истребљење добило од пољске владе у егзилу.

Да ли је било пољских колабораната, сарадника нациста? Наравно да јесте, као у свакој окупираној земљи. Не поредећи их, као што има, а баш их има, палестинских колабораната на садашњој окупираној територији.

Главни помагачи Немцима у логорима за истребљење били су Украјинци, које је мржња према Русији довела до симпатизерства нациста. Та наклоност, и дубоко усађени антисемитизам, потичу из времена када је Украјина припадала Пољској а Јевреји управљали имањима пољских господара.

Нацисти се нису превише трудили да задобију Пољаке и Украјинце на сарадњу. Хитлеров тајни план је био да истреби или пороби све Словене, чим заврши с Јеврејима, како би створио више Lebensraum-а за Немце.

А опет, Израел је, после само десет година од Холокауста, са Немачком потписао први уговор о сарадњи, док мржња према Пољској и даље пламти несмањеном жестином.

Зашто?

Нико никада не поставља најочигледније питање: како то да толики Јевреји, милиони њих, дођоше у Пољску да ту живе?

Пре много векова, када су Јевреји били прогнани из Немачке и других северноевропских земаља, где су отишли? Које европске земље су их примиле?

Е па, тадашња Пољска је била најотворенија, штавише, најтолерантнија земља у Европи. Избегли Јевреји су дочекани добродошлицом, и у Пољској нађоше нови дом. Краљ за љубавницу узе Јеврејку, и читав један чисто јеврејски град никну близу Кракова, средишта пољске културе.

(Овде морам да нешто откријем: Док су преци мога оца дошли у Немачку са запада, мајчини су из Кракова. Отац, који се поносио својим класичним образовањем, стално је истицао, иако без доказа, да су наши преци у Рајнску област дошли са Јулијем Цезаром, али је моја мајка "признавала" да је њен деда дошао из Кракова, који је пре Првог светског рата био у саставу Аустрије.)

Али пољско-јеврејско пролеће убрзо мину, а Пољској остаде огромна јеврејска мањина.

А мањина која се драстично разликује од већине увек је проблем. Јевреји су се од Пољака разликовали и по вери и по култури, и говорили су различитим језиком (јидиш). И било их је на милионе.

Тако да се, можда неизбежно, појавила одбојност, а затим узајамна мржња. Било је и погрома. Али, у савременој Пољској, Јевреји су живели релативно несметано, чак су се и политички организовали и стварали коалиције са другим мањинама.

Опет, масовно су покушавали да емигрирају у Немачку. Немачки Јевреји, који су их презирали, трпали су их на бродове и слали у Сједињене Америчке Државе, где су просперирали.

Немачки Јеврејин и класик, песник Хајнрих Хајне, написао је песму која иде овако некако, у мом преводу:

Крапулински и Вашлапски,
Пољаци из Полацке
бораху се за слободу
против Москаља тиранина

Борише се јуначки и са срећом
и успеше да побегну у Париз
Јер живети, а и мрети
за Отаџбину слатко је.


После Хитлеровог доласка на власт, када су немачки Јевреји почели да пристижу у Палестину, тамо нађоше већ насељене пољске Јевреје, попут Довида Груна (Давид Бен-Гурион) из Плоњска, који су их дочекали с презиром и исмевањем.

Ционисти су пољске антисемите сматрали природним савезницима у приморавању Јевреја да се иселе у Палестину. О томе говори и једна епизода, позната само неколицини нас: Неким вођама Иргуна, јеврејског покрета отпора у Палестини, коме сам и сам припадао, паде на памет сјајна идеја, да се започне с оружаном побуном против британских владара и успостави јеврејска држава.

Тражећи помоћ, посебно у оружју, обратили су се антисемитским официрима пољске војске. Предлог Иргуна је био једноставан: ми ћемо вам помоћи да се решите ваших Јевреја, само их обучите и дајте оружје, па потрпајте на бродове за Палестину.

Пољском генералштабу се идеја допала, и отпоче обука младих младих припадника Иргуна из Пољске. Али изби Други светски рат...

Такви, Вековима час овакви час онакви односи су видљиви и у пољско-израелском сукобу што је започео пре неколико дана.

Многи Израелци су учени да верују да је Холокауст био заједнички немачко-пољски подухват и да су пећима Аушвица руководили Пољаци. Уосталом, зар Аушвиц није у Пољској?

Да ли је случајност то што су практично сви логори за истребљење били на територији Пољске? Није. Него Пољска је, по нацистима, била идеална локација за логоре за истребљење, посебно после напада на СССР, јер су милиони Јевреја били већ ту.

Толико од мене, о неким чињеницама. Не верујем да ће њихово изношење ишта помоћи, јер осећања су јача, међусобна мржња Пољака и Јевреја је предубоко укорењена.

А опет, ваља рећи. Шта знаш...

OpEdNews

Раније од истог аутора:

- Ури Авнери: Крсташи и ционисти

- Пад Бењамина Нетањахуа

Аутор: Ури Авнери
Извор: Article: "Not Enough!" | OpEdNews
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Crunchbangplusplus

1 коментар:

  1. Геноцид је радила и католическа црква, што по централној, што по јужној ткв. латинској америки. Кафолицизам је опште зло, то није само убитачна религија, него и псеудодржава са дипломатијом, јуридическим статусом, спец-службама и пасјом војском језуитима. Садашњи папас је по "њиховим" законима лажни јер је стари жив, требали су га убити а то не иде, овај је језуита и последњи јер ће папство бити укинуто као и они, али остаје инфраструктура и уобличавање нове анти-цркве. Много више о свему томе погледајте на линку: https://www.youtube.com/watch?v=3-zHByaMSxg&t=1070s , много се говори и о геноциду извршеном над Србима и како је то Курија спровела и како је произвела усташтво.
    Не одустајте Срби, морате зло проучавати јер сваку ноћ спавате уз исто а заборављате како је близу.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!