Шта значи термин ЦРНИ ЛAБУД?

Фотографија: Пиксабеј

Сви смо чули за “црну овцу” као метафору за особу која се не уклапа у масу и окружење или која се издваја из друштва. Међутим, да ли знамо шта значи термин  “црни лабуд”?

Црни лабуд је метафора за појаве или догађаје који су потпуно невероватни и непредвидиви и који нас позитивно или негативно изненаде. Наиме, дуго се веровало да постоје само бели лабудови. Тек открићем Aустралије долази се до сазнања да постоје и црни. На тај начин термин црни лабуд је само потврдио теорију о постојању правила али и изузетака.

Брунакер је 2013. године навео да метафора црног лабуда не представља само “појаву неочекиваног” већ и “одсуство очекиваног”. Што би у преводу значило да ништа није немогуће или да је све могуће. Овим појмом највише се баве на финансијском тржишту у циљу заштите од губитака, финансијске прогнозе, израде стратегија и планова, предвиђања трендова, процене ризика, итд. На овом тржишту одлуке се између осталог доносе на основу финансијских очекивања, тј. на основу очекиваног. Међутим, шта се догађа када наступи „неочекивано“? Да ли су за решење проблема довољни флексибилност и еластичност или су у предности они који су израдили више сценарио анализа у стилу „шта- ако“? Упркос предвиђању потенцијалних ризика и опасности, поставља се питање да ли је неко могао предвидети економску кризу 2007. године која се наводи као пример негативног "црног лабуда"? Aко јесте, зашто није спречена? Са друге стране, да је неко пре сто година причао о достигнућима интернета, мало ко би му веровао, а то је управо пример позитивног ефекта црног лабуда.

Компаније које се баве продајом наводе да је један од највећих проблема постојање разлике између планираног  и оствареног. A како се дефинише  разлика између непланираног и неоствареног? Да ли непланирано остварено или остварено непланираног има боље ефекте од неостваривања непланираног?


Аутор: Дијана Царић, аутор књиге "Уметност преговарања"
Извор: Šta znači termin CRNI LABUD? - Bizlife.rs

1 коментар:

  1. Лебдети јесте од ЛЕБЕД, понемаете, по русски. Лебед ест воини символ!

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!