Дебкафајл: Руско-америчка кљешта за Исламску државу


САД и Русија су се управо договориле да свака од њих обезбеди ваздушну подршку за повезивање покрета "кљешта" којима ће Исламска држава бити очишћена из својих последњих упоришта, градова Абу Камал и Мајадин у долини Еуфрата - сазнаје "Дебкафајл" из својих извора из обавештајних служби.

Процењује се да тамошњих џихадиста, углавном из Мосула и Раке, има око 10.000.

Ново америчко-руско "разумевање", како кажу наши војни извори, омогућава двојну офанзиву - једну коју ће предводити сиријски режим, Хезболах и проиранске милиције; и другу, проамеричких Сиријских демократских снага, курдских Јединица за заштиту народа и бригаде сиријских Арапа "Шамари Санадид". Први ће се борити под заштитом руске, а други америчке авијације. Борци племенских група ће имати благослов Саудијске Арабије.

Две колоне ће наступати кроз два одвојена коридора.

Формације под руском заштитом ће аутопутем М-20 из града Аш-Шула кренути на исток, при чему ће морати да доврше заузимање Деир ез-Зора, пошто су претходне недеље већ пробили његову опсаду од бораца Исламске државе, које треба "почистити" и из преосталих џепова ван града. По извршењу тог задатка, кренуће северозападно, на крајње одредиште, град на граници са Ираком, Абу Камал.

Формације под заштитом САД ће из курдске провинције Хасака на северу Сирије, кренути ка реци Хабур, притоци Еуфрата. Кад пређу Хабур, обалом Еуфрата ће наставити, као и "руска" формација, на Абу Камал.

С обзиром да ће и руска и америчка авијација морати да дејствују на веома скученом простору, америчка "ратна соба" у командном центру ЦЕНТКОМ-а у Багдаду и команда руске ваздухопловне базе Хмеимим у Латакији ће усклађивати ваздушне операције, у мери довољној да се избегну случајни судари. САД и сиријски режим су се сагласили да се више не спомињу "деескалационе зоне", већ да се, када се мора, говори о "деконфликтикацији".

Иако су САД и Русија постигле споразум без преседана, чији је циљ да са својим савезницима и проксијима очисте последња упоришта Исламске државе дуж сиријско-ирачке границе, нека питања још нису решена:

1. Коме ће припасти контрола над нафтним пољима Гувернатората Деир ез-Зор? Ко је стекне, освојио је стратешки важну награду.

2. Која од две формације ће предводити битке за Абу Камал и Мајадин?

3. И којој од њих ће бити препуштена контрола над сиријско-ирачком границом што се протеже долином Еуфрата?

Оставити одговор на ма и једно од ових питања да виси у ваздуху је најбољи рецепт за велике сукобе између проруских и проамеричких снага, спојених  ради сламања последње одбране Исламске државе.

DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security


Претходно:

- Дебкафајл: Американци одлазе! Америчка коалиција конвој Исламске државе препушта Асадовој војсци

- Дебкафајл: Иранци долазе!

Извор: US-Russian pincer for ISIS in Euphrates Valley
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!