Дебкафајл: Руско-сиријски заједнички противаздухопловни систем сада на оку држи читав Израел

Фотографија преузета из Russia Has Sent One of Its A-50U Radar Planes to Syria | War Is Boring

Руске ваздухопловне снаге су недавно распоредиле у Сирију четири своја најнапреднија авиона за рано упозоравање и контролу, "Беријев А-50" (“Mainstay”, по номенклатури НАТО-а), за који се сматра да је најсофистификованији оперативни радар. У последњих неколико месеци, изнад Сирије је примећено неколико А-50, али су сви враћени назад у Русију. Међутим, четири су сада у хангарима руске Хмеимим ваздухопловне базе у сиријској провинцији Латакија.

Радар овога авиона, "Шмел-М", може да уочава циљеве на удаљености до 600 км, што значи да, када је у ваздуху, може да покрије читаву територију Израела и открије сваки покрет наше авијације и копнених снага.

Москва је послала А-50 у оквиру обједињавања свог и сиријског система противваздухопловне одбране, које се спроводи већ неколико недеља, а после кога ће, када буде завршено, и руским и сиријским системом моћи да се руководи из једног, здруженог, командног центра смештеног у ваздухопловној бази Хмеимим, коме ће А-50, у складу са својим називом "Mainstay", остати главни оперативни ослонац.

Да би ускладиле дејства, руској и сиријској ПВО више неће бити потребно да размењују информације у случају америчког или израелског авионског или ракетног напада - све долазне информације ће бити усмераване ка руском "заједничком" командном центру, који ће одлучивати чиме и како одговорити, и управљати борбом, ако до ње дође.

Овакав развој догађаја значи да ће америчке и израелске ваздушне и снаге и морнарица имати мању слободу дејства у источном Средоземљу, и да ће њихове операције убудуће бити много ризичније.

Команданту руске противваздухопловне одбране сада на располагању стоји широк спектар средстава неопходних за неколико синхронизованих маневара. Може, на пример, да директно нареди  истовремено лансирање три врло савремена и смртоносна оружана система, као што су: "панцир -С1" ( SA-22 Greyhound), тактичко-мобилни систем ракета земља-ваздух, размештен код Дамаска; С-400, са брда Џахер рам Ахмед северозападно од Латакије; и противродске крстареће ракете П-800 "оникс-јахонт", које чувају сиријску обалу.

Американцима ће бити тешко да понове напад "томахавцима" какав су, по наређењу председника Доналда Трампа, извршили 4. априла ове године, зато што је сиријска војска употребила бојне отрове против цивила. У том великом нападу је уништена сиријска ваздухопловна база Шаријат, као и велики део Асадових ваздушних снага.

Али ни за Израел више нису могући ваздушни напади слични ономе од 17. маја, када је код Дамаска нападнут конвој са иранским оружјем за Хезболах. Тада је Сирија први пут покушала да обори неки израелски ловац-бомбардер. Покушај није успео, али само зато што је Израел био приморан да употреби ракетни систем "ероу", у првој операцији спречавања сиријских ракета да погоде наш авион на повратку са обављеног задатка у Израел. Убудуће, Израел ће морати да своја тактичка решења прилагођава много моћнијој, руско-сиријској заједничкој противваздухопловној одбрани.

Новопридошли А-50 ће команди руске војске у Сирији омогућити и да има обухватнији надзор над деескалационим зонама, па и оном коју стварају на југозападу уз саму границу, на израелском Голану.


DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Претходне тужбалице:

- Дебкафајл: Русија довела Иранце и Хезболах на саму израелску границу
- Дебкафајл: Нетањаху обавестио Путина о "црвеним линијама" Израела у погледу присуства Ирана у Сирији
- Дебкафајл: Може ли Путин да Хезболах држи подаље од израелске границе?
- Дебкафајл: И слизаше се Вашингтон, Асад, Иран, Либан и Хезболах (уз малу помоћ Русије)
- "Дебкафајл": Русија разместила своје јединице на само осам километара од израелског Голана (ламент)
- укупно 69 чланака под ознаком "ДЕБКА"

Извор: Russian-Syrian anti-air radar covers all of Israel
Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!