Олег Царев о значењу Матисове посете Украјини на Дан неовисности

Фотографија: Амбасада САД у Кијеву; преузето из Министр обороны США прибыл в Киев - фото | Новое Время

Долазак америчког секретара одбране у Кијев на прославу Дана неовисности (24. августа) значи да САД сецују на рат. Да ће Украјину употребљавати као средство притиска на Русију. И значи да ће Украјина добити оружје. Да ће јој бити одобрено и испоручено "смртоносно" оружје. Небитно је да ли непосредно из САД или преко трећих земаља, као што се до сада чинило. Важно је што САД, без обзира на исход преговора Путин - Трамп и Сурков - Волкер, из Украјине неће отићи. Америчке обавештајне службе су запоселе Украјину да ту и остану. Амерички војни инструктори одавно обучавају припаднике украјинских "постројби".

Али шта то значи за Украјину? Ништа добро. Разумљиво је што Порошенко озарен дочекује господина Матиса, али пословни људи и обичан свет немају чему да се радују. Коцкање с ратом значи да ће бити борби и разарања. А то значи да у земљи неће бити новца. Приватних улагања у земљу захваћену ратом бити неће, а новца од страних кредитних институција таман толико да Украјина може да "обнаша" своју главну дужност - рат с Русијом. Ако се питате зашто Запад не да Украјини пар стотина милијарди потребних да спроведе реформе, као што је некада дао Пољској, ево да одговорим: нико и никада није уложио новац у земљу у рату. Није бадава за ММФ важила стриктна забрана кредитирања таквих земаља. Ако је држава у рату, бесмислено је у њу улагати.

Пажња америчких званичника и политичара никада и ничег доброг није донела предмету пажње. Украјини ће поћи набоље тек кад Американци за њу изгубе интерес.

Или кад их одатле силом истерају.



Аутор: Олег Царев
Изворни текст на руском: http://olegtsarov.com/novosti/novosti-oleg-tsarov/vizit-dzhima-mettisa-v-kiev.html
Превод на енглески: Оли Ричардсон и Ангелина Сиард
Извор: Stalker Zone
Извор за видео: Прибытие министра обороны США Мэттиса в Киев | РИА Новости Украина
Превео, понекад немоћан да одоли кроатизовању кад су укроусташе у питању, иако то није најкоректније према аутору: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на (без проблема "стречованом") MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!