Гилад Ацмон: Да ли је Ото Вамбијер био амерички студент или израелски шпијун?

Фотографија преузета из EKSKURZIJA U SEVERNU KOREJU "Išli smo zbog alkohola i avanture, a mogli smo da završimo kao američki student"

Ево већ четврти дан како нас збуњују причама о трагичној смрти Ота Вамбијера.

Вамбијер (22) је прошле године отишао у Северну Кореју, где је ухапшен и осуђен на 15 година тешке робије због крађе пропагандног плаката. Због  протеста "међународне јавности", Северна Кореја га је ослободила, уз образложење да је претрпео озбиљне неуролошке повреде. Лекари медицинског центра Универзитета у Синсинатију су констатовали да је Вамбијер нереспонзиван и да има тешко оштећење мозга.



Али данас, изнебуха, јеврејска штампа поче да пише да је Вамбијер био добар млади Јеврејин, активан у "Хилелу" Универзитета у Вирџинији, и да је најмање једанпут посетио Израел.

Вамбијер је 2014.. године са "Биртрајтом" посетио Израел, где је добио хебрејско име. После путовања, активирао се у "Хилелу" и јеврејској заједници кампуса.

Рабин Џејк Рубин за Вамбијера каже: "Био је омиљени члан наше 'Хилел' заједнице. Био је редовно присутан на Бејгловима на травњаку, славио Шабат и друге празнике у 'Хилелу', па чак и водио седер за студенте заинтересоване за питања животне средине и одрживости."

А сада питање за милион долара. Да Вамбијер није случајно био израелски шпијун? Ко ће га знати, али изледа да је неко у Северној Кореји мислио да јесте.

Знамо да су Израел и Северна Кореја крајње непријатељски међусобно настројени. Северна Кореја никада није признала Државу Израел, али зато 1988. године јесте Државу Палестину - као државу која обухвата и читав Израел. Приде, ту су и сталне оптужбе Израела да Северна Кореја испоручује оружје Хамасу и Сирији.

Занимљиво, али ни једна мејнстрим медијска кућа не спомену Вамбијерове везе са Израелом.  А и Израел и јеврејска заједница су све до малочас прећуткивали Вамбијерово јеврејство, преданост ционизму и посету "матици свих Јевреја".

И то ћутање говори више од свега.

Gilad's Being in Time can be ordered on Amazon.co.uk 

Напомена преводиоца: Ову Ацмонову цртицу сам превео због претходног чланка,"Спутњик" као средство јужнокорејско-америчке пропаганде, као и бљицарије EKSKURZIJA U SEVERNU KOREJU "Išli smo zbog alkohola i avanture, a mogli smo da završimo kao američki student". Ко разуме - схватиће. Нећу да објашњавам. Али ми је стало да читалац зна да нимало нисам уживао у превођењу. Жао ми је овог младог човека, поготову ако је изгубио живот служећи свом народу и држави - ма каква она била.

Што се тиче  видео прилога - згранут сам. Такера Карлсона гледам мање-више редовно, не да нешто сазнам него да мало уживам у уједању "лефтија", али "духовитост" његовог сарадника даје нови садржај појму преститутка, и сигуран сам да ће постидети свакога ко је икада имао икакве везе с телевизијским послом.


Претходно од истог аутора:

- Гилад Ацмон: Носталгија и британска политика

- Гилад Ацмон: А сад мало јеврејског образовања

Аутор: Гилад Ацмон
Превео и приредио: Александар јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!