САД наједном не интересује Кавказ. Али...

Извор: Геополитичка мапа Кавказа - Кавказ (регион) — Википедија, слободна енциклопедија

Сједињене Америчке Државе су наједном изгубиле интересовање за Кавказ, изјавио је политиколог Николај Злобин у интервјуу за "Весник Кавказа", говорећи о кавкаском правцу спољне политике Вашингтона од када је председник САД Доналд Трамп.

"Нова америчка спољна политика још није формулисала ни своје основне принципе. Међутим, треба напоменути да је америчка спољнополитичка елита наједном изгубила интересовање за Кавказ."

По Злобину, овакво стање ствари могу исправити једино саме државе Јужног Кавказа: ""Мислим да је то задатак свих земаља из региона: да поново ступе на америчко политичко тржиште и разговарају о својим интересима, па и о томе да ли желе промене у политици САД у региону или не."

"Ствар је у томе што Трампова администрација неће имати много времена да се бави Кавказом. Без активне позиције кавкаских држава, не треба очекивати промене у понашању Вашингтона", сматра Злобин.

По њему, Трампов тим чак ни не разуме зашто је САД потребан Кавказ: "Тренутно, САД имају прилично лоше односе са Русијом, а ако кавкаске државе буду могле да на те односе некако утичу, можда ће се интересовање за њих опет појавити."

Политиколог Николај  Злобин је за "Весник Кавказа" говорио и о развоју односа у руско-кинеско-америчком троуглу. "Америчко-кинески односи се развијају изненађујуће добро: створена је заједничка, јединствена привреда, у којој велики број људи зарађује. Ово је помогло да Вашингтон и Пекинг  политичке разлике донекле оставе по страни, јер обе земље имају моћне лобистичке групе које смирују политичаре и не дозвољавају им да се понашају како желе. Из тих разлога, Русија би требало да буде опрезна приликом изградње односа са Кином, јер је руска привреда још увек преслаба у односу на кинеску", упозорава Злотов.


Извор: Nikolai Zlobin: US suddenly lost interest in Caucasus | Vestnik Kavkaza
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!