Пол Крејг Робертс: За чије бабе здравље Вашингтон ратује већ 16 година

Paul Craig Roberts - Official Homepage

Шеснаест година САД војују по Блиском истоку и Северној Африци, арчећи билионе долара на ратне трошкове, незапамћене ратне злочине и слање милиона ратних избеглица да буду Европи на терет, док Вашингтон у исто време тврди да нема пара за социјално и здравствено осигурање, и финансирање државне здравствене службе какву има свака иоле цивилизована земља.

С обзиром на толике друштвене потребе и захтеве који се не могу испунити због огромних трошкова за све те силне исфабриковане ратове, човек би помислио да ће амерички народ почети да се пита каква ли им је сврха. Шта се постиже трошећи толике билионе на ратове?

Постиже се то да су домаће потребе занемарене да би војно-безбедносни комплекс могао да се гоји новим ратним профитима.

Просто је невероватна потпуна неупитаност Американаца, америчких медија и Конгреса о сврси ових ратова, ратова за које је доказано да се заснивају искључиво на лажима. Чиме се могу објаснити завера ћутања и невероватна незаинтересованост за расипање новца и траћење људских живота?

Чини се да Американци шеснаестогодишњи исфабриковани рат виде (као кроз маглу али ипак) као одговор Вашингтона на 11. септембар. Ако је тако, мистерија је још већа, јер чињеница је да ни Ирак, ни Либија, ни Сирија, ни Јемен, ни Авганистан, па ни Иран - још увек ненападнут, али изложен санкцијама и претњама - нису имали никакве везе са 11. септембром. Али ове земље су претежно муслиманске, а Бушовом режиму и преституткама није било тешко да 11. септембар повежу са муслиманима уопште.

Али постоји нада да би Американци и њихови "представници" у Конгресу могли да почну да негодују ако им дође у главу за чије бабе здравље се толико ратује. Дакле, ред је, сународници моји, да вам кажем због чега Вашингтон води рат против Сирије, и спрема још један, против Ирана. Је л' слушате?

Три су разлога за рат Вашингтона - рат Вашингтона, а не Америке, јер Вашингтон није Америка - против Сирије. Први разлог су профити војно-безбедносног комплекса.

Војно-безбедносни комплекс је комбинација моћних приватних и владиних интереса којима је потребна претња као оправдање за годишњи буџет већи од БДП-а многих земаља. Рат овој комбинацији приватних и владиних интереса пружа оправдање за огроман буџет, буџет чији терет пада на америчке порезне обвезнике чији се стварни просечни породични приходи нису повећали неколико деценија, иако је њихов дуг којим одржавају досегнути животни стандард порастао.

Други разлог: идологија неоконзервативаца која се да описати у три речи - светска хегемонија Америке. По неоконзервативцима, конзервативним ни по чему, пропаст комунизма и социјализма значи да је историја изабрала "демократски капитализам" - и демократски и капитализам ни по чему - за светом царствујушчи друштвено-економско-политички систем, а да је Вашингтон задужен да американизам наметне читавом свету. Државе као што су Русија, Кина, Сирија и Иран, које одбацују америчку хегемонију, морају бити дестабилизоване и уништене јер стоје на путу америчког унилатерализма.

Трећи разлог: потреба Израела за водним ресурсима јужног Либана. Израел је двапут слао Израелске одбрамбене снаге да окупирају јужни Либан, али је Хезболах, народна војска коју подржавају Сирија и Иран, оба пута испрашио "бранитеље".

Искрено говорећи, Израел користи Америку за уклањање сиријских и иранских власти које Хезболаху прижају војну и економску подршку. Када би Американци успели да "неутралишу" спонзоре Хезболаха, Израел би, ни од кога ометан, могао да украде југ Либана, исто као што је украо скоро читаву Палестину и део Сирије.

Ево чињеница: дупеглаво безбрижни амерички популус већ 16 година дозвољава корумпираним вашингтонским властима да билионе долара потеребних самој Америци арче на профите војно-безбедносног комплекса, опслуживање неоконзервативаца и њихове идрологије америчке светске доминације, и служење Израелу.

Према томе, америчка демократија је превара. Америчка демократија служи интересима других, никако интересима Американаца.

Какве су могуће последице тога што Вашингтон опслужује неамеричке интересе?

У најбољем случају - сиромаштво 99% америчког становништва, у најгорем - нуклеарни армагедон.

Али, Вашингтон, служећи војно-безбедносном комплексу, идеологији неоконзервативаца и Израелу потпуно занемарује неке неумитне чињенице.

Потреба Израела да разори Сирију и Иран је у апсолутном нескладу са потребом Русије да спречи преливање џихадизма у Руску Федерацију и државе Средње Азије. Према томе, Израел усмерава САД ка директном војном сукобу са Русијом.

Финансијски интерес војно-безбедносног комплекса да Русија буде окружена противракетним системима је у потпуној супротности са суверенитетом Русије, исто као и императив идеологије неоконзервативаца - америчка светскуахегемонија.

Председник Трамп не контролише Вашингтон. Вашингтон је под контролом војно-безбедносног комплекса (овде можете погледати снимак чувеног Ајзенхауеровог говора о војно-безбедносном комплексу као опасности за америчку демократију), израелског лобија и неоконзервативаца. Ове три организоване интересне групације чине  све да амерички народ буде немоћан и и неукључен у доношење одлука о сопственој будућности.

Сваки амерички конгресмен и сваки амерички сенатор који се усудио да се супротстави Израелу претрпео је пораз у настојању да буде поново изабран. Победио их је Израел. Победио их је Израел, па зато кад год Израел пожели нешто, то бива једногласно подржано у оба дома Конгреса. Што рече адмирал Тим Мурер, шеф Поморских операција и председавајући Здруженог генералштаба: "Нема тог америчког председника који би се успротивио Израелу." Израел добија шта год затражи, без обзира какве ће бити последице по Америку.

Да, амирал Мурер је био у праву. САД сваке године дају Израелу довољно новца да поткупи Вашингтон. Што Израел и чини. Па америчке федералне власти имају неупоредиво већу одговорност према Израелу него према сопственом народу, што доказују и гласања у Конгресу и Сенату.

Немоћан да се супротстави мајушном Израелу, Вашингтон показује мишиће Русији и Кини. Што је знак блесавости. Уместо интелигентне власти, видимо охолост и ароганцију, обележје будала.

Оно што је планети Земљи и бићима на њој више од свега потребно су западни лидери који су интелигентни, морални, истинољубиви и свесни граница својих овлашћења. Али Запад таквих људи нема.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: Хоће ли се Руси једном дозвати памети? Амерички Индијанци нису никада


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Washington Has Been At War For 16 Years: Why? - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!