План Пентагона за Европу

Извор: Anti-NATO Cartoons In Pro-Kremlin Russian Media | MEMRI - The Middle East Media Research Institute

У оквиру припрема за посету председника Трампа Европи (24. маја: Рим; 25 маја: самит НАТО-а у Бриселу; 26- 27 маја: самит Г7 у Таормини), Пентагон је представио свој стратешки план за "европско војиште". Ко је план изнео? Генерал Кертис Скапароти, који је, као главнокомандујући Европске команде САД, аутоматски први човек НАТО-а, на дужности врховног команданта Савезничких снага у Европи. Генерал Скапароти је 2. маја, у америчком Сенату, подсетио да је "европско војиште и даље од кључног значаја за наше националне интересе" и да "нам НАТО савез омогућава јединствену предност над противницима". Ипак, таква предност је сада у опасности зато што "пробуђена Русије настоји да поткопа међународни поредак на челу са Западом и да опет постане глобална сила".

Врховни командант НАТО-а је позвао европске савезнике да збију редове око Сједињених Америчких Држава, и да, свим могућим средствима, бране "међународни поредак" - онај што се заснива на економској, политичкој и војној надмоћности Запада - угроженој појавом нових држава и друштвених субјеката.

Генерал је посебно оптужио Русију, за "злонамерно деловање и војна дејства против Украјине (и то на трогодишњицу масакра у Одеси, где је 2. маја 2014. убијено на десетине и десетине Руса, од руку украјинских неонациста под командом САД и НАТО-а). Међутим, "претња" није само Русија: Сједињене Америчке Државе, обзнанио је адмирал Хари Б. Харис Јуниор, главнокомандујући Пацифичке команде, у зони његове одговорности истовремено угрожавају "агресивна Кина и ревашистичка Русија".

Одговарајући на такве изазове, најавио је командант Европе, амерички генерал Скапароти, "враћамо се нашој историјској улози ратне команде, прилагођавајући планове предстојећим опасностима". Стога је први војсковођа Европе морао да кукумавчи пред Конгресом САД, да одобри повећавање средстава за "Европску безбедносну иницијативу", америчку операцију "умиривања" НАТО савезника, за коју је у 2017. одобрено "само" 3,4 милијарде.

"То је неопходна, битна инвестиција, у повећање и унапређивање нашег присуства у целој Европи, у преразмештање војних средстава и војне вежбе у оквиру припрема за будуће сукобе", образложио је Скапароти.

План Пентагона је јасан и већ се спроводи: Европа се преображава у фронт за још један сукоб са Русијом. Саопштење издато 4. маја то потврђује: Војска САД за Европу је изградила нови штаб у Познању, у Пољској, за командовање контингентима са више од 6 000 америчких војника распоређеним у Пољској, Естонији, Литванији, Немачкој, Словачкој, Мађарској, Румунији и Бугарској ради "јачања источног крила НАТО-а и одвраћања Русије".

У јачању источног крила НАТО-а, између осталог, оклопним и ракетним јединицама, ловачким авионима и ратним бродовима, учествују и европске војне силе: Француска је, на пример, у Естонију послала пешадију, а Велика Британија тенкове.

Али шта би са Европском војском? На састанку министара одбране из држава ЕУ одржаном 27. априла на Малти, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је развејао све наде: "Између земаља чланица ЕУ постигнут је недвосмислен договор да циљ ЕУ неће бити стварање Европске војске и структура и команди конкурентних НАТО-овим, него нешто много комплементарније ономе што већ ради НАТО."

Тиме је јасно речено да диригентска палица остаје у рукама америчког генерала, којег на место врховног команданта Савезничких снага у Европи поставља председник Сједињених Америчких Држава.

Voltaire Network

Аутор: Манлио Динучи
Извор: So here it is: the Pentagon’s plan for Europe, by Manlio Dinucci
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!