Жељко Попивода: Оживите стари рачунар

File:GNU+Linux.png - Wikimedia Commons

Још једном GNU/Linux и стари рачунар, у овом случају лаптоп Fujitsu Siemens Amilo Pro V2030 из 2005. године. Спецификације су следеће:
  • Монитор: 15“
  • Процесор: Intel Celeron M 370, 1.5 GHz
  • Меморија: 1 GB SDRAM
  • Графичка: S3 UnichromePro, 64 MB
  • Диск: Fujitsu MHV2040B ATA, 40 GB
  • Оптика: Philips SCB5265 Combo
Тражио сам дистрибуцију која ради, која је лагана, која има довољно преинсталираних програма, којом је лако управљати и сл. Изабрао сам неколико дистрибуција за тестирање заснованих на Debian-у и/или Ubuntu-у са Xfce окружењем радне површи:
Дистрои засновани на Debian 8: MX 16 15.02.2017., Point Linux Xfce full 3.2 (160617), RoboLinux Xfce 8.7.1, SolydX 8 201701, Voyager X8, Swift Linux 16 Taylor Swift. 

Дистрои засновани на Debian 9: SparkyLinux Xfce 4.5.2, Xebian. 

Дистрои засновани на Ubuntu 16.04: Linux Lite 3.2, Linux Mint Xfce 18.1, Chalet OS 16.04, Peach OSI The Works 16.04, Voyager 16.04.1.1, UALinux Xubuntu OEM Pack 16.04.1. 

Дистрои засновани на Ubuntu 17.04: Xubuntu 17.04.

Прво сам пробао покретање дистрибуција са бутабилне usb меморија, али није радило тако да су све дистрибуције инсталиране са DVD-а (у просеку за око 25 минута) на чврсти диск без посебних подешавања, негде је чекирана опција за инсталирање кодека, власничких драјвера и сл. После инсталације рађен је update/upgrade система:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade


Нису рађена било каква подешавања и/или инсталирање нових/додатних програма.

Проблем код овог рачунара јављао се код графике и WiFi-а. Дешавало се да је слика прекривена црвеном бојом. Оно што је приметно јесте да се на екрану црвена боја појављује на дистроима који су засновани на Debian 8, а да је на дистроима који су засновани на Debian 9 нема. Код дистроа заснованих на Ubuntu-у појавио се проблем са резулуцијом екрана. WiFi код скоро свих дистроа није радио, највероватније недостају неки пакети, тако да је нет ишао преко кабла. За ове проблеме нисам тражио решење ваћ сам тражио дистрибуцију типа „инсталирај и вози“. Приметно је и да су дистрои засновани на Debian-у незнатно лаганији за ситем од истроа заснованих на Ubuntu-у.

Осим понашања система и програма у раду у обзир је узет и садржај преинсталираних програма. Рачунар је првенствено предвиђен за интернет зато је посебна пажња посвећена понашању рачунара у раду са веб прегледачем, отварању више табова одједном, прегледању различитог садржаја у поменутим табовима (facebook, twitter, youtube…).

WiFi не ради: Point Linux Xfce full, RoboLinux Xfce, Voyager (Debian), Linux Lite, Chalet OS, Voyager (Ubuntu), UALinux Xubuntu OEM Pack, Xubuntu.

WiFi ради: MX, SparkyLinux Xfce, SolydX, Xebian, Swift Linux.
Црвена боја на екрану: MX, Point Linux Xfce full, RoboLinux Xfce, SolydX, Voyager (Debian), Swift Linux.

Непојављује се црвена боја на екрану: SparkyLinux Xfce, Xebian, Linux Lite, Chalet OS, Voyager (Ubuntu), UALinux Xubuntu OEM Pack, Xubuntu.

Неодговарајућа резолуција екрана: Chalet OS, Voyager (Ubuntu), UALinux Xubuntu OEM Pack, Xubuntu.

Резолуција ок: MX, Point Linux Xfce full, RoboLinux Xfce, SparkyLinux Xfce, SolydX, Voyager (Debian), Xebian, Swift Linux, Linux Lite.

Linux Mint Xfce није хтео да ради у Live режиму. Xebian са мало преинсталираних програма. Swift Linux копија MX-а. Peach OSI The Works, за мој укус, претрпан на прву лопту.

 

Победник

Дистрибуција која се показала као најбољи избор за горе поменути рачунар, једина која је радила по принципу „инсталирај и вози“:

SparkyLinux Xfce



Ако вам се SparkyLinux не свиђа можда можете дати шансу неким од набројаних дистроа уз мало сређивања.


Аутор: Жељко Попивода
Извор:  Оживите стари рачунар – Жељко Попивода

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!