"Дебкафајл" о Трамповом и Путиновом решавању "сиријског питања" у телефонском разговору



Председници Доналд Трамп и Владимир Путин су 2. маја, у телефонском разговору бременитом могућим резултатима и последицама, разменили мишљења о прерасподели сиријске територије уз границу са Израелом и Јорданом, и о будућности сиријског конфликта у целини. Два председника су разговарала у време када је Путину, у његовој црноморској резиденцији у Сочију, у посети била немачки канцелар Ангела Меркел.

Војни и обавештајни извори "Дебкафајла" кажу да су се председници фокусирали на договор како деескалирати и окончати сиријски сукоб који траје већ шесту годину. Руски лидер је предложио установљење линија примирја између зараћених страна за које би гарантовао специјални руски војни механизам. Американци нису изнели никакве идеје, али вероватно размишљају о установљењу зона безбедности забрањеним за сиријску авијацију. Једна од таквих зона би била на југу Сирије, уз границе са Израелом и Јорданом.

Сиријски диктатор Башар Асад, иранска војно-политичка команда и Хезболах се опиру америчком пробном предлогу за увођење ових сигурних зона, сматрајући га за трик којим би Саудијци, Израелци и Јорданци преузели контролу над југом Сирије упрезањем локалних сиријских побуњеничких група у своје "амове". Дамаск, Техеран и Бејрут сматрају да ће, ако допусте да се такав план несметано оствари, то бити почетак стварања сличних енклава ограниченог приступа у другим деловима Сирије, која би се убрзо распала на самосталне сегменте.

Зато су јединице сиријске војске, шиитске милиције под заповедништвом официра иранске Револуционарне гарде и Хезболах крајем прошлог месеца удруженим снагама кренули на локалне јужносиријске побуњенике у областима уз Израел и Јордан.

Питање је да ли су Трамп и Путин успели да дођу до каквог опипљивог решења у свом првом телефонском разговору после америчког напада "томахавцима" на сиријску ваздухопловну базу Шајрат од 7. априла. Руски председник је шок изазван тим догађајем искористио да успостави тешње везе са сиријским владаром и да ојача своју противракетну одбрану, за случај новог америчког или израелског ваздушног напада на војне циљеве у Сирији.

Истовремено, Путин је постао опрезнији у погледу нарушавања тренутног стања у деловима Сирије за које се сматра да су под америчким утицајем, посебно у курдским енклавама, али је и амерички председник пазио да не усмерава нападе лично на Путина или да критикује војни ангажман Русије у Сирији. Трамп се углавном задовољавао изражавањем наде да ће две силе једном постићи договор како окончати опасан сиријски сукоб.

Када су новинари у Сочију упитали руског председника како ће свој план "продати" Асаду, он им је одговорио: "Примирје је главни приоритет, а сарадња са Вашингтоном од виталне важности."

Истовремено, Русија у садејству са Турском и Ираном покушава да "створи услове за политичку сарадњу на свим странама", како рече руски председник.

Тиме је јасно истакао да Русија, исто као што САД чине са Саудијском Арабијом, Израелом и Јорданом, своје активности у погледу Сирије усклађује са Ираном и Турском. Пошто оба председника на сличан начин оптерећују њихови савезници, суђено је да пут до сагласја Вашингтона и Москве буде дуг и препун кривина.

Стога ће напетост на сиријским границама са Израелом и Јорданом још више расти пре но што почне да јењава.

DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Претходно:

- Ћирилизовано: Русија предложила четири "зоне за смањивање напетости" у Сирији

- Ћирилизовано: "Дебкафајл" у медијској припреми још једног израелског напада на Сирију: "Сиријске, Хезболахове и проиранске јединице надиру ка израелској граници"


Извор: Trump-Putin call focuses on Syria, security zones
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на ArchLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!