Путинов дар Бибију и Сирија

Moon of Alabama

Русија је управо издала прилично сензационално саопштење о Израелу и Палестини. Русија признаје, као и раније, Источни Јерусалим као главни град Државе Палестине, али је сада признала, под одређеним условима, Западни Јерусалим као главни град Државе Израел.

Ово саопштење ће усталасати светску јавност па се мора сагледати у ширем контексту рата против Сирије. Овде је изворно саопштење на руском објављено на веб-сајту Министарства спољних послова РФ, а најважнији делови гласе овако:

"Москва потврђује своју подршку решењу које подразумева две државе, оптималној опцији која остварује интересе и палестинског и израелског народа - оба у пријатељским односима с Русијом - и интересе других земаља у региону, као и читаве међународне заједнице.

Ми потврђујемо да уважавамо принципе УН у погледу палестинско-израелског споразума, међу којима је и статус Источног Јерусалима као главног града будуће палестинске државе. Истовремено, морамо констатовати да, у овом контексту, на Западни Јерусалим гледамо као на главни град Израела.

Конкретне параметре решења за читав низ питања у вези статуса палестинских територија, укључујући Јерусалим, треба ускладити у непосредним разговорима заинтересованих страна. Користећи своје могућности сталног члана Савета безбедности УН, ко-спонзора мировног процеса и активног члана  Блискоисточне четворке међународних посредника, Русија ће наставити да пружа помоћ у постизању израелско-палестинског споразума. Ми ћемо се фокусирати на обезбеђивање слободног приступа јерусалимским светињама за све вернике."

Део што сам га подебљао је новост. Ранија руска саопштења никада нису садржавала такво признање. Али то признање је условно, због чега и пише "у том контексту". Нема бесплатног ручка за ционисте, али и ово је велики успех "Бибија".

За шири контекст нове руске позиције, окренимо се сукобу у Сирији. Трампа све јаче притискају да поведе рат против сиријске владе (и, да не буде забуне, самим тим и против Хезболаха, Русије и Ирана). Полазна основа за интензивирање ратнохушкачке кампање је, највероватније инсцениран, "хемијски напад".

Јуче је израелски министар одбране Либерман оптужио Сирију:

"Либерман је за наше новине рекао да су сиријски авиони извели два напада хемијским оружјем, које је "директно наредио и испланирао сиријски председник Башар Асад. Либерман је нагласио да је у то "стопостотно сигуран", и да не зна да ли је Русија умешана у те нападе."

Русија и Сирија су негирале да су користиле макакву хемијску муницију. Кажу да је сиријска авијација бомбардовала Ал Каидино складиште муниције, у којем је можда било, за шта нису знале, хемијског оружја.

Данас је израелски премијер Биби назвао руског председника Путина. И био озбиљно укорен:

"Господин Путин и господин Нетањаху су разменили мишљења о инциденту са хемијским оружјем од 4. априла у сиријској провинцији Идлиб. Господин Путин је посебно истакао да је неприхватљиво да се износе неосноване оптужбе против било које стране све док се не спроведе темељна и објективна међународна истрага." - Telephone conversation with Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu • President of Russia

Мора бити, иако се не помиње у службеном саопштењу, да је у оквиру тог разговора пао договор који је довео до онаквог саопштења Министарства спољних послова РФ.

А нешто је договорено сасвим сигурно. Транге-франге и Западни Јерусалим постаде исплата или награда. Огромна је цена плаћена за победу Израела, али руска концесија и Трампу пружа покриће за слично саопштење а да не поквари односе САД са арапским државама.

Шта су морали да обећају Израелци можемо само нагађати, али нешто сигурно јесу. Русија не би стала на нову позицију низашта.

Моје спекулације:

Моћни ционистички лоби у САД ( и слична сорта) сада притиска да се сместа крене рат против Сирије - што је чињено и 2013. године, али се Обама примирио  када су британски парламент и амерички Конгрес одбацили такве "напоре".

Нетањаху би могао да натукне да није за рат против Сирије. Ционистички лоби у САД би онда замукао, притисак на Трампа знатно ослабио, рат би се могао избећи.

Путин је 2013. испословао да Сирија уништи сав свој арсенал хемијског оружја. Уништавање сиријског стратешког наоружања не само да је било велики дар Израелу, него је и Обами допустило да сачува образ и да се извуче од рата упркос енормном притиску.

 А Путин опет дарује. Богато. Да ли ће Израел прихватити поклон и Биби звизнути својим ратним хушкачима из АИПАК-а да се примире?

Ова и оваква понуда није једино руско оруђе у "израелским пословима".

Милион Израелаца потиче из Русије. У Израел су емигрирали током 1980-их и 1990-их. Нису то "чисти Јевреји", али гласају за Бибија и конзервативце. Све дивећи се Путину. Због тога ниједан израелски политичар, а нарочито не Нетањаху, не сме себи дозволити да се упусти у неки већи политички сукоб са Русијом.

Речју, Путин увек може запретити да ће "хаковати" своје израелске "Русе" да гласају против Бибија.

Али Путин није склон претњама. Радије нуди и склапа договоре. Дакле, треба се запитати чему западнојерусалимски дар. Шта ви мислите, имају ли моје спекулације смисла или имате боље објашњење?


Претходно од истог аутора: Месец Алабаме: Неколико ствари...

Аутор: Месец Алабаме
Извор: MoA - Israel Just Received A HUGE Gift From Russia. What Is Its Side Of The Deal?
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!