М. К. Бадракумар: Амерички грађански рат је добра ствар за мир у свету

Ако америчка елита настави са грађанским ратом, дивљачки бесно како га сада води, и ако то братоубилаштво потраје још четири или, у идеалном случају, осам година Трампових два председничка мандата, био би то велики благослов за светску заједницу. Никада више Американци не би свету солили памет да се без САД не може, а и владајућа елита у земљама попут Индије би имала времена да се навикне на живот без "изузетне нације"



Грађански рат што се у Вашингтону води између председника Доналда Трампа и његових клеветника не показује знаке јењавања. Сваког дана нове битке. Она од понедељка је вођена на Одбору за обавештајне активности Представничког дома Конгреса САД, када је директор Федералног истражног бироа Џејмс Коми признао да његова служба води истрагу о руском мешању у америчке председничке изборе хаковањем, е да би се помогло републиканском кандидату Трампу да уђе у Белу кућу.

Истина, Коми није извадио никакав "пиштољ који се дими", али рече да се истрага наставља, што значи да ћемо се тек наслушати таквих сведочења. Што даље значи да се надвио "велики црни облак", како је ситуацију описао председник Одбора за обавештајне активности Дејвид Нуњез. Облак ће се развејати само ако Трамп у више сличних истрага буде дефинитивно ослобођен сумње, или оде из Беле куће - свеједно којим редом.

Текући тромо ка сенкрупу, такве истраге имају обичај да мутирају. Коми је признао да му је "тешко дати временски распоред када ће то бити учињено". А ту је и споредни фронт - и сам Коми је под истрагом, али не Еф-Би-Аја, већ Министарства правде.

Следећа велика битка ће се водити 28. марта, када ће у Конгресу бити саслушани бивши директор НСА Џејмс Клапер и бивши директор ЦИА-е Џон Бренан. Претходно, на јануарском саслушању, обојица су била изричита: Руси се јесу уплели у америчке председничке изборе, да помогну Трампу. Клапер се и пре тога креативно односио према истини, па и под заклетвом, док је Бренан Обамин потрчко. Моћи ћете да их гледате у директном преносу, и уживате, ако сте таквом ратовању склони, у салвама инсинуација на Трампа и војску му, и то тамо где највише боли.

Што се нас тиче, сматрам да је ово право време да почнемо да размишљамо о свету без Америке, односно, о међународном систему у коме је Америка узела "тајмаут". Је ли то добро? Па, благотворно дејство одсуства Америке на међународну климу већ је уочено. Напетост у свету је попустила. За Обаминог вакта сваки дан се говорило о могућности нуклеарног рата између Русије и САД, а сад се тиме нико не бави.

Дакле, ако америчка елита настави са грађанским ратом, дивљачки бесно како га сада води, и ако то братоубилаштво потраје још четири или, у идеалном случају, осам година Трампових два председничка мандата, био би то велики благослов за светску заједницу. Никада више Американци не би свету солили памет да се без САД не може, а и владајућа елита у земљама попут Индије би имала времена да се навикне на живот без "изузетне нације".

Јер би се показало да је америчка "изузетност" чиста превара. Такође, што дуже буде трајао амерички дивљачки грађански рат, мања је вероватноћа за нове америчке војне интервенције у иностранству. Пример? Леп је онај од прошле недеље, када је Кина "посаветовала" САД да буду хладне главе и не зарате са Северном Корејом. Рекао бих да је државном секретару Тилерсону лакнуло кад му је дата прилика да се сложи да нема друге опције до решавања севернокорејског проблема дипломатским путем.

Америчко-кинески односи су чак постали и предвидљиви, пошто је последња ствар коју Трамп сада жели сукоб са Кином. Драго је и нама, "осталим" Азијцима, што неће бити рата у региону - о чему је говорила портпарол кинеског министарства спољних послова на конференцији за медије у Пекингу:

"Током боравка државног секретара Тилерсона у Кини, две стране су се у потпуности сагласиле да је кинеско-америчким односима потребна чврста полазна основа у духу несукобљавања, међусобног уважавања и обострано корисне сарадње. Такав консензус не би требало сматрати победом једне стране. То је напросто једини исправан пут за пријатељство две велике земље као што су Кина и САД. Несукобљавање, међусобно уважавање и обострано корисна сарадња сумирају разлоге сталног јачања кинеско-америчких веза последњих година, које и даље треба јачати и развијати.  Ми бисмо желели да се побољшају комуникација, међусобно разумевање и узајамно поверење са САД, како би се правилно руковало разликама, и проширила билатерална, регионална и међународна сарадња, и кинеско-амерички односи, са нове полазне основе, уздигли на још веће висине."

Приметно је да је Пекинг све опуштенији. Најзад, има и других добрих знакова, оних које нису видљиве несвиклом оку, али не мање важних. У условима грађанског рата у Америци, са толико прашине и буке у атмосфери Вашингтона, и смањене видљивости, Трамп испотиха и са стране испуњава понешто од обећаног.

Моја добра пријатељица, која Сирију и Ирак проучава под микроскопом, 24 сата дневно седам дана у недељи, пре неки дан ми написа да Трамп чини неке невероватне ствари у њеном суседству:

"Приоритизовао је борбу против тероризма. И делује тихо. ЦИА је, што се тиче оружја, потпуно заврнула славину сиријским 'побуњеницима', а америчка авијација сада бомбардује Ал Каиду и њене филијале - што је Обама не само избегавао, него и ометао да чине Русија, Сирија и Иран. Трамп бомбардује Ал Каиду и у Јемену. А у Ираку, тамо мирно гледа како ирански "питомци" из Хашд аш-Шабија млате ИД у западном Мосулу, и пресецају јој пут ка Сирији. Насупрот Трампу, Обама није допуштао учешће Хашд аш-Шабија у биткама. А Трамп, поред тога што је њима дао зелено светло, "толерише" да ирачка авијација учествује у нападима на ИД у Сирији. Кратко речено, политика Обамине администрације је довела до успона Исламске државе и Ал Каиде у Ираку и Сирији, док се Трамп против њих - бори, и још важније, у истој борби не омета америчке регионалне непријатеље, Иран и проиранске милиције."

Ускоро, вероватно 12. априла, Тилерсон ће отићи и у Москву. Светска заједница не може тражити више. Али, иако "пси лају, а каравани пролазе", наћи ће се, као и увек, незадовољника - Британци и Немци, на пример..

Британце и Немце треба разумети - виде да их Трамп сматра за ниже облике живота, нижим чак и од пијавице и креветске вашке. Стога из петних жила навијају да Трамп изгуби у америчком грађанском рату, и да се то догоди брзо. Боје се да ће без "изузетног лидерства" Америке изгубити сопствени значај у светској политици. За нас пак, Азијце, свет без Америке и није тако лоша перспектива. Спустиће се завеса и на шоу "Запада", тога је већ бивало у историји.


Предлог (чудног, али наслова што добро описује стање свести и разложности у, да парафразирам Бадракумара, америчком дивљачком грађанском рату): #$@&%*! | IRRUSSIANALITY

Аутор: М. К. Бадракумар
Извор: American civil war is good for world peace – Indian Punchline
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!