Вести "Дебкафајла": Нетањаху се састао са Путином; Турска бесна због америчке подршке Курдима; САД одбациле кинески предлог за смањивање напетости са Северном Корејом

 
Фотографија: Гети имиџис (Извор: Putin and Netanyahu: A complex diplomatic dance - BBC News)

 

Нетањаху у Кремљу разговарао са Путином


Израелски премијер Бенџамин Нетањаху се у четвртак поподне, у Москви, састао са руским председником Владимиром Путином. На почетку састанка, Нетањаху је рекао да Иран и сада јасно каже да жели да уништи јеврејску државу, и такве слогане исписује на својим балистичким ракетама. Тероризам екстремних исламиста - шиита на челу са Ираном не прети само Израелу, него и региону и целом свету, рекао је Нетањаху, додајући да су Русија и Израел партнери у жељи да спречи било какву победу радикалног ислама.
Извори "Дебкафајла" кажу да се премијер у уводном излагању фокусирао на Иран, али је главна тема током разговора била размештање Хезболахових снага у Сирији.



Односи САД и Турске у кризи због америчке подршке сиријским Курдима


Вашингтон подржава курдске Јединице за заштиту народа и поред забринутости Турске, саопштио је у четвртак амерички Стејт департмент, одговарајући на турску претњу да ће напасти курдску милицију ако не напусти Манбиџ. Анкара је Јединице за заштиту народа прогласила терористичком групом и изразила гнев због њеног укључивања у америчке планове офанзиве на Раку. Портпарол Стејт департмента Марк Тонер је такође похвалио успехе Курда на ратишту: "Мислим да су, од Исламске државе код Раке, ослободили неких 6 000 квадратних километара и више од стотину села."


САД одбациле предлог за смањивање напетих односа са Северном Корејом


Вашингтон је одбацио кинески предлог да суспендује нуклеарне и ракетне програме и да САД и Јужна Кореја паузирају војне вежбе, означивши га као "неодржив договор". Вршилац дужности портпарола Стејт департмента Марк Тонер је рекао да су амерички напори да укључи Пјонгјанг "подбацили" и да САД сада траже нов начин "да их увере, да их убеде да је то у његовом интересу". Амерички амбасадор у УН Ники Хејли је рекла да свет, када је у питању севернокорејски лидер, "нема посла са разумном особом, него са невероватном и неодговорном ароганцијом". Кинески министар спољних послова Ванг Ји је САД и Северну Кореју упоредио са два брза воза што се крећу ка чеоном судару.


DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

1. Потражићу да преведем неку анализу још једног у низу сусрета израелског и руског "парнера". Претпостављам да ће то опет бити текст "Дебкафајла", јер Руси срдачне односе Путина и Нетањахуа не оглашавају на сва звона.

2. Што се тиче турадије - заиста је бесна:

 -  U.S. aid group Mercy Corps says Turkey has revoked its license | Vestnik Kavkaza (Турска повукла дозволу за рад америчкој, једној од највећих "хуманитарних организација које упућују помоћ у Сирију")

 - Турске снаге напале јединице сиријске војске западно од Манбиџа: осам погинулих / Breaking: Turkish forces attack Syrian Army units west of Menbeij, 8 killed
 

3. Англоционистичком војно-индустријском комплексу је неопходан какав велики рат. Рат са Кином или Русијом би био последњи, али са Северном Корејом...баш би згодно пао; ем је подаље од САД, ем су ту послушни "савезници", Јужна Кореја и Јапан. Али треба га и медијски припремити:

 - Чудна прича о смрти Ким Џонг Нама / The Curious Story of Kim Jong Nam’s Death

Бриљантан текст "Каунтерпанча". Не само да ћете видети ко и шта су стварни извори бизарних вести о "невероватној и неодговорној ароганцији", него и да је "неразумни" севернокорејски вођа покушао да ступи у контакт с Трампом, и таман да његова делегација стигне у Вашингтон, кад оно...

Прочитајте, ако већ нисте, и старији (али увек актуелан, јер осликава пропагандистички метод) превод: Откривени јужнокорејски логори смрти (да, у Јужној, а не Северној Кореји)


Извори:

- Netanyahu holds talks with Putin at Kremlin

- US in crisis with Turkey over its support for Syrian Kurds

- The US rejects deal for easing tensions with North Korea

Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!