И срушише се Баткови снови о јефтиној азербејџанској и иранској нафти

Аутор карикатуре: В. Мочалов
Минск премало даје за азербејџанску нафту, и зато је Баку морао да одбије сарадњу - рекао је за belsat.eu директор Центра за нафтна истраживања Илхам Шабан.

По Шабану, Азербејџан је у 2016. за Белорусију имао само једну испоруку од 500 000 тона. Почетком ове године, испоруке су обустављене.

"Белоруски медији пишу да је њихова влада планирала да азербејџанску нафту купује за 30 долара по барелу, колико плаћа и руску нафту. Али Азербејџан нафту продаје по тржишним ценама", каже стручњак.

Шабан истиче да нафтни пројекти не могу бити социјални програм договорен између две владе, и каже:

"Ни условљавање не долази у обзир, без обзира на срдачне односе увозника и извозника. Попуст не можемо дати, али зато гарантујемо да ће бити испоручено висококвалитетно гориво које испуњава европске стандарде."

Директор Центра за нафтна истраживања посебно истиче да што је извозник даље, нафта бива скупља.

"Стога ни партнерство са Ираном неће бити дугог века. Иранци ће Белорусима испоручити нафту два-три пута, и то ће бити крај сарадње", каже Шабан.

18. фебруара је објављено да ће Иран Белорусији испоручити 600 000 барела нафте до краја фебруара. Белоруски државни концер "Белнефтекхим" није потврдио ту информацију, али је издао саопштење да се "стара да изврши наређења шефа државе да се испоруке нафте диверсификују".


Извор: Azerbaijan Rejects Sales of Cheap Oil to Belarus - Charter'97 :: News from Belarus - Belarusian News - Republic of Belarus - Minsk
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!