Лукашенко: Белорусија неће напустити интеграционе савезе са Русијом

Фотографија: Валериј Шарифулин / ТАСС

Тврдње неких медија да Белорусија намерава да напусти интеграционе савезе са Русијом нису истините - рекао је Александар Лукашенко на изузетно дугој конференцији за штампу од 3. фебруара.

Међутим, рекао је и то да се проблеми не решавају у оквиру Савеза Русије и Белорусије: "А ти проблеми морају бити решени, јер овако све састанке Савеза претварамо у срамоту."

Према Лукашенковим речима, Белорусија је ушла у интеграционе савезе са Русијом у нади да ће они бити засновани на једнакости.

Међутим, Белорусија је изгубила 15 милијарди долара због неравноправних услова у оквиру Царинског савеза:

"Руси признају да је та бројка тачна. Сада су нам дали кредит у укупном износу од пет милијарди долара. Зар је то лепо - одузети 15 милијарди по основу цена, а онда нам позајмити наш сопствени новац, и то тако да је камата за једну трећину тих средстава три пута већа од каматне стопе ММФ-а?"

Таква ситуација је ненормална и мора бити сређена, рекао је Лукашенко.

И нагласио:

"Белорусија није Украјина. Ми нисмо антируси. Не желимо да уђемо у НАТО. Ми се чврсто придржавамо наших споразума о одбрани територије Белорусије и  Русије."

Председник Белорусије је упозорио да обични људи не би требало да се мешају у сукобе белоруских и руских власти.

"Немојте вређати Русе. Они овде долазе на одмор, а тај одмор није бесплатан. Руси су наши. Председници, као Лукашенко и Путин, долазе и одлазе, али народи остају. А владе ће се некако договорити, пре или касније."


Такође: Belarus' secession from Eurasian Economic Union, Union State described as total fiction

Извор: Lukashenka: Belarus will not quit integration blocs with Russia | naviny.by
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!