Тако је говорио Лукашенко


Извор за фотографију: Президент Беларуси утвердил Государственную инвестиционную программу на 2017 год

Народ Русије и Донбаса је бесан због недавне изјаве Александра Лукашенка да се "братска" Украјина бори за независност. Стручњаци сматрају да је сврха овог непријатељског потеза да се Русија уцењује и изманипулише.

"Лукашенкове речи су ме и збуниле и огорчиле. Пре свега, хтео бих да знам против кога се то бори "братска" му Украјина, и то за независност. Да ли он сматра да су сва та луганска и донбаска побијена деца, жене и старци били непријатељи украјинске независности? Ако већ подржава украјинску позицију, онда бих волео да знам зашто и сам Русију не прогласи за "агресора", зашто је Белорусија и даље у Савезу Русије и Белорусије, Организацији Уговора о колективној безбедности и Евроазијском економском савезу, и на основу чега његова држава доби олакшице и од Русије прима економску помоћ већ 22 године" - каже заменик директора Центра за украјинске и белоруске студије Московског државног универзитета "Ломоносов", Богдан Бежпалко.

Бежпалко сматра да ова провокација има за циљ да пажњу Запада усмери на Белорусију: "Источна Европа је данас у запећку, и за Европу, и што се тиче САД. Њихови садашњи главни приоритети су Кина, Блиски исток, тероризам и Русија. И како сад да Лукашенко скрене пажњу на себе?"

Политички аналитичар Павел Свјатенков каже да је ова Лукашенкова изјава непријатељска: "Није проблем у томе што је Украјинце назвао браћом, него што рече да се боре за независност, инсинуирајући - против Русије. И проблем је што Русија губи борбу за јавно мнење у Белорусији, што су обични Белоруси све склонији мишљењу да их Русија угњетава и угрожава независност и суверенитет њихове државе, иако им Руси подржавају режим већ дуги низ година. Али обични Белоруси тога нису свесни, па имају све негативнији став према присталицама Русије. Мислим да руске власти не би смеле да игноришу овакву изјаву и да би морале да Белорусе обавесте о свему што је Русија за њих чинила и чини толико година, за разлику од 'браће' Украјинаца."

Андреј Суздаљцев, заменик декана Одсека за светску економију и политику Националног истраживачког универзитета - Више економске школе, сматра да Лукашенко провоцира Русију: "Он је свестан озбиљности проблема с којима је суочен и до сада је у односима са Москвом само заступао интересе Белорусије. Али Руси му више не верују, крешу му субвенције. Лукашенко је због тога нервозан па се претвара да се на његову земљу врши притисак, да јој се прети. Наравно, стварност је другачија. Белоруси и даље уживају све погодности које доноси чланство у Савезу Русије и Белорусије, и у Евроазијском економском савезу, јер имају приступ руском тржишту и добијају нафту и гас по ниским ценама. Али, то је "агресија". Лукашенко спекулише са суверенитетом и независношћу своје државе. И игра прљаво: Русију уцењује, а овамо покушава да убеди Запад да га Русија тлачи."

Огорчени су и у Донбасу. "Не радује ме Лукашенково хваљење Украјине. Русији и Русима, Украјина је непријатељ. Подржавајући 'братску Украјину у њеној борби за независност', Лукашенко помаже нашег непријатеља", каже донбаски борац Александар Жучковски, додајући:

"А то му није ни прва проукрајинска изјава. Маја 2014., када су Украјинци бомбардовали Донбас, рекао је, отприлике: 'Увек сам подржавао украјинску целовитост и интегритет. Украјина мора бити целовита. Ми, Белоруси, то подржавамо... Они који пуцају на Украјинце морају бити уништени.' И како сада ми, ми који се боримо против украјинске окупације, да поштујемо неког ко позива на наше уништење? И при томе се не задржава на речима, него хапси проруске новинаре, чини све могуће не би ли поправио односе са Западом, а све је агресивнији према Русији."

Жучковски саветује Русима, поготову старијим и зрелијим, да се ману илузија о Лукашенку и његовој политици.: "Морамо већ једном признати да Белоруси не намеравају да остану у Руском свету и да се може десити да пођу украјинским примером. Ако нећемо још један антируски режим, морамо се потрудити да решимо тај проблем. За људе родољубивовог менталитета, Белорусија и Украјина (Малорусија) су део Русије, а тамошњи народ - руски. Сви желимо да живимо у заједничкој руској држави.

По нашем саговорнику, актуелна власт Белорусије и Украјине је сепаратистичка. "Другим речима, Лукашенко је сепаратиста што подржава другог сепаратисту, Порошенка. Почетком јануара 2015., Лукашенко је рекао: 'Неки паметњаковићи причају да је Белорусија део Руског света, па чак и Русије. На то могу да забораве. Белорусија је суверена независна држава.'"

"И не заборављамо", каже Жучковски.

Али има и стручњака који сматрају да Лукашенко није једини одговоран за овакву ситуацију. Шеф невладине организације Југоисточна иницијатива Јевгениј Тињавски сматра да је крива и Русија:

"Руси су у Донбасу деловали врло неодлучно, па ме таква Лукашенкова изјава не изненађује. Човек напросто жели гаранције - економске, политичке, личне. Али Руси гаранција не дају. Нешто и могу обећати, али Лукашенко има све разлоге да им не верује. Русија за њега није више заштитник белоруских националних и његових личних интереса. И то не треба да чуди, јер Руси пречесто мењају своје приоритете, нису доследни у спољној политици. Према томе, уместо сваљивања кривице на Лукашенка и Белорусију, требало би изнаћи начина како бити доследнији и моћнији."

Као што смо вас обавестили, Лукашенко је прошле недеље изјавио следеће: "Платили смо веома малу цену за нашу независност. Сви други народи су се за њу борили. Братска нам Украјина се за независност бори и данас. Морамо покушати да избегнемо такву судбину. Ми смо народ пријатељски настројен. Бог нам је доделио тежак задатак, али ми знамо шта је независност. Заједно можемо савладати све тешкоће. Богу хвала, наша борба за независност је економска, а не политичка и војна."

Да, тако је говорио Лукашенко. Али Белорусија подржава "антитерористичку операцију" не само на речима, него и делом, Украјини за потребе АТО испоручује нове камионе и дизел гориво, и ремонтује оштећено наоружање.
EADaily. All news

Претходно:

- Руско-белоруски односи захтевају потпуну ревизију

- Кад укроусташа блати Лукашенка

- Ћирилизовано: Поводом "Блицовог" чланка "RASKOL U PUTINOVOM SAVEZU Svađa bliskih prijatelja POLJULJALA TEMELJE Evroazijske unije"

- Министарство спољних послова Републике Белорусије протестовало због "антибелоруских опаски" Леонида Решетњикова

- Белорусија се не окреће Западу? Да видимо

- Едуард Попов: Да ли Лукашенко то хоће "Мајдан" у Минску?

... Ћирилизовано: Белорусија (28 чланака укупно)


Извор: Lukashenko’s support for “brotherly Ukraine” - aiding the enemy — Politics, Russia — EADaily
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!