М. К. Бадракумар: У Ердогановом лудилу увек има система

Турска је решила да се посвађа са Ираном. Све је почело 14. фебруара, махнитањем председника Реџепа Ердогана пред полазак на прву етапу турнеје по заливским земљама - Бахреин, Саудијску Арабију и Катар - када је загрмео: "Неки желе поделу Ирака и Сирије. Има неких што вредно раде на подели Ирака. Тамо се води секташка борба, дејствује персијски национализам. И тај персијски национализам настоји да подели земљу. Морамо спречити таква настојања."

Техеран је узвратио оптужујући Турску да подржава терористичке организације "ради дестабилизовања суседних земаља". Отада је било подоста турско-иранске међусобне пљувачине, што је у спрдњу претворило "трилатерални савез" између Русије, Турске и Ирана, којег је Москва заговарала на недавним разговорима о Сирији вођеним у Астани. Министарство спољних послова Руске Федерације је колико јуче, 16. фебруара, обзнанило стварање трипартитне оперативне групе за стабилизовање прекида ватре у Сирији - што збуњује, јер су данас започели преговори у Женеви под окриљем УН.

Ал' опет, у Ердогановом лудилу увек има система. Простије речено, Ердоганово махнитање је израз фрустрираности чињеницом да је Иран знатно надмашио свог вечитог ривала Турску у ширењу утицаја у Ираку и Сирији. Иранска милиција је одиграла значајну улогу у ослобађању града Алеп и уништавању побуњеничких група које подржава Ердоганова држава.

Турска је маштала о сличној, али својој, улози у ослобађању ирачког Мосула од Исламске државе. Кад оно, Иран јој и тамо преоте улогу. Најновији извештаји говоре да су ирачке снаге заузеле мосулски аеродром. Плус, Ирак, али и Иран, противни су да Турска има ма какву улогу у ослобађању Мосула.

Стога је разумљиво што је Турска, имајући у виду објављени план нове америчке администрације да створи антиирански регионални савез, почела да се репозиционира. На то указује неколико америчко-турских сусрета на највишем нивоу протеклих недеља, одмах пошто се амерички председник Доналд Трамп 7. фебруара први пут чуо са турским председником Реџепом Ердоганом. Анкару су посетили директор ЦИА-е Мајк Помпео, шеф Комитета начелника Оружаних снага САД Џозеф Данфорд и амерички сенатор и председник сенатског Одбора за оружане снаге Џон Мекејн.

У међувремену, Ердоган је кренуо у обилазак чланица Савета за сарадњу заливских земаља, не би ли турски став о Сирији усагласио са Саудијском Арабијом и Катаром (када је са Саудијском Арабијом потисао одбрамбени споразум). Анкара је приметила да је последње две недеље и заливски регион имао посете важних гостију из САД - директора ЦИА-е Помпеа, сенатора Мекејна и секретара одбране Џејмса Матиса. Помпео је разговарао са саудијским крунским принцом Мохамедом бин Најефом бин Абдулазизом и том приликом уручио Орден Џорџа Тенета за његов изузетан допринос борби против тероризма. Не треба бити нарочито паметан па уочити да САД раде на саудијско-израелском савезу против Ирана.

Исто тако, Анкара и Вашингтон теже обострано задовољавајућем решењу извору несугласица из недавноепрошлости - каква ће бити судбина исламског проповедника Фетулаха Гулена који живи у егзилу у Пенсилванији. Трампова администрација би могла да сузбија Гуленове активности, док би Ердоган заузврат престао да инсистира на његовом изручењу Турској.

Али шта радити са америчком подршком сиријским Курдима? За Турску је то питање о коме не може бити преговора, јер сиријске курдске милиције сматра испоставама сепаратистичке ПКК. Међутим, то не смета да Турска и САД сада разматрају модалитете турске војне операције за ослобађање Раке, "престонице" Исламске државе, о чему су прошлог викенда на 53. конференцији о безбедности у Минхену разговарали турски премијер Бинали Јилдирим и амерички потпредседник Мајк Пенс. Биће то велика операција, све са тенковима, оклопним возилима и артиљеријом, а Турска тражи да у њој учествују и јединице америчких Специјалних снага, што би требало да послужи и одвраћању Руса од интервенције, и отежавању сиријским Курдима да створе свој ентитет на северу Сирије.

Нема сумње да ће заузимање Раке имати много већи значај од симболичког. Рака одређује колики део Сирије ће бити под контролом режима. Јасно, Ердоган се нада пројекцији турске силе право у Дамаск, чиме ће се питати при одређивању будућности Сирије. Јилдирим је звучао прилично оптимимистично после састанка с Пенсом, бар према извештају турског провладиног дневног листа "Јени Сафак" - "Премијер Јилдирим: Турска и САД окрећу нови лист" / PM Yıldırım: Turkey, US turning over a new leaf.

Чини се да је Ердоган убеђен да и нова, Трампова администрација, на Анкару гледа као на "стратешког партнера и НАТО-овског савезника" - како му рече Трамп. Преостало је само још пет дана до истека рока који је Трампова администрација задала Пентагону да припреми свеобухватан план сламања Исламске државе у Сирији и Ираку. Али Турска се већ влада као да зна какав је Пентагонов план.

Прочитајте извештај кинеске новинске агенције Синхуа, "Под лупом: Мрачна предвиђања надкриљују женевске преговоре о Сирији" / Spotlight: Gloomy outlook shadows Syrian talks in Geneva - Xinhua | English.news.cn, у коме се наглашава да се турски повратак савезништву са САД поклапа и са "поновним подржавањем побуњеника од стране заливских држава", и све извеснијом "америчком чизмом на терену" у Сирији - речју, са ремилитаризацијом сиријског сукоба.


Препоруке преводиоца:

M of A - Syria - A Confused Trump Strategy Lets Erdogan U-Turn Again (све са коментарима читалаца)

- "Turska baš lobira da Kosovo uđe u Unesko - neoosmanizam" - B92.net

Неоосманизам: Полазници курса турског језика боравили у Истанбулу и Чанакалеу

- OTKRIVAMO Turska i SAD gurnuli Izetbegovića u SUKOB SA SRBIJOM

- РТС :: Тајна посета Мекејна америчким војницима у Сирији (с обзиром на горе описана настојања Трампове администрације, да ли баш "тајна посета"?)

- Turkey likely to close S-400 missile deal with Russia - Daily Sabah

- Russia Insists on Syrian Kurds' Participation in Geneva Peace Talks

- и, мада ван теме Ердогановог неоосманистичког системског "лудила", М. К. Бадракумаров поглед на (макијавелистички) разлог с којег је Трамп на место саветника за националну безбедност поставио (најзад!) генерала Х. Р. Мекмастера: Has Trump capitulated to Russophobes? – Indian Punchline


Аутор: М. К. Бадракумар (девет превода)
Извор: At US behest Turkey reboots Syrian war – Indian Punchline
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!