Финска и НАТО потписали информатички пакт

Оквирни споразум су потписали стални секретар Јука Јусти и амбасадор Сорин Дукару, помоћник генералног секретара НАТО за Нове безбедносне изазове

Стални секретар финског Министарства одбране Јука Јусти је 16. фебруара 2017. године у Бриселу потписао оквирни политички споразум о информатичкој одбрани између Финске и НАТО-а. Оквирни споразум је припреман од 2011. године, у чему су кључну улогу имали Одбрамбене снаге, Министарство одбране и Министарство спољних послова, али су учествовала и друга министарства. Пре потписивања Споразума, о његовим оквирима су обавештени парламентарни Одбор за одбрану и Одбор за спољне послове.

Све већа је опасност од информатичких претњи. Финска државна информатичка безбедност и информатичка одбрана ће бити ојачане учешћем Финске у међународној сарадњи. Сарадња с НАТО-ом у развијању одбрамбених информатичких капацитета доприноси развоју националне одбране и остваривању циљева информатичке одбране у Одбрамбеним снагама.

Финска сарађује са НАТО-ом у области информатичке одбране већ дуги низ година, али та сарадња није била заснована на документу са наведеним заједничким циљевима обе стране. Споразум који је сада потписан даје оквир за побољшања, на пример, код прегледа ситуације и компатибилности, у стварању капацитета, детектовању информатичких инцидената и отпорности на поремећаје у информационим мрежама. Такође ће бити лакше размењивати информације и унапређивати учење. Финска је прва земља потписница Партнерства за мир која је са НАТО-ом потписала споразум у области информатичке одбране.

Оквирни споразум промовише могућности за сарадњу, али то није законски обавезујуће, као што нису обавезна ни нова овлашћења потисника. Пошто се споразум односи само на мреже власти и службене мреже, физичка лица и, на пример, актери у пословном животу не подлежу Споразуму. Продубљивање сарадње у областима поменутим у документу захтева детаљно образложено одобрење власти о циљевима и садржају сарадње.

Suomen Puolustusministeriö - Etusivu

Напомена преводиоца: Наслов сам позајмио од једног од најауторитативнијих извора за војна и питања безбедности: Finland, NATO sign cyber pact | IHS Jane's 360. Али тамо је обавезна претплата...па сам превео објаву са веб-сајта финског Министарства одбране.

А зашто? Да се полако припремамо. Ако је пала Финска - за Русију неупоредиво значајнија од Србије, и геостратешки и чисто информатички - можете мислити шта ће се десити са српском крушкицом.

Предлози:

- ЦрвениХрвати би бар што и Финци...HAKERSKI NAPADI U CRNOJ GORI Ugroženi sajtovi Vlade, drugih organa i pojedinih medija

- Што делује смешно, поготово поредећи им војске... Finland to ramp up troop levels amid heightened Russian tensions | News | DW.COM | 16.02.2017


Извор: Ministry of Defence of Finland - A political framework agreement on cyber defence signed between Finland and Nato
Превевео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!