Сајентифик Линукс 7.3 (ВИДЕО)



Можда некоме затреба. А с обзиром да данас нема бављења природним наукама без знања енглеског језика, превод није потребан.

Хтео сам нешто друго, да понудим везе на веб-сајтове и других дистрибуција Линукса специјализованих за научни рад, али видим да су то углавном стара издања са старим програмима - не бих се у то петљао.

Не користим ја ни "Ред хетове" дистрибуције, у које спада и Scientific Linux.  Чујем да су Fedora и CentOS  сјајни дистрои, и добро је што за њихов развој има новца, али ми се не да да будем заморче америчке фирме Red Hat - The world's open source leader, која послује и са...знате већ...Red Hat and NSA: This is Not News | Techrights.  Међутим, "Ред хетов" спонзор за  Сајентифик Линукс је Fermilab, па реко ајд, научници и шегрти науке не маре много за политику, а Линукс је ипак Линукс, нек' знају да Сајентифик постоји, можда ће неко и пробати. У чему помажу, а ко би други, сјајни Португалац Марчело Салвадор и његов блог Riba Linux:



Осим Scientific Linux-а , друге дистрибуције Линукса за научни рад можете потражити, на пример, преко: DistroWatch.com: Put the fun back into computing. Use Linux, BSD.


Извори: Scientific Linux 7.3 overview | a common base for scientific experimenters и How To Install Scientific Linux 7.3
Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!