Александар Јовановић: Не било вам тешко...упоредите ова два извештаја о испитивању Рекса Тилерсона у Сенату

Да човек не поверује. По Спутњику на српском језику, будући амерички државни секретар на Русију гледа безмало као прошли, док извештај Радија Слободна Европа сугерише да Тилерсон истина не повлађује Русији у свему, али да, чак и кад је оптужује, има разумевања за њену политику и не жели да придодаје нове оптужбе на рачун државе која га је одликовала.

Да ли Спутњик оваквим чланчетом (за српску публику, која има изузетан утицај на токове светских послова) жели да помогне новој америчкој администрацији засутој новим оптужбама да је руска муштерија тако што Тилерсона представља русофобнијим него што овај јесте, или ...

Закључите сами. Што се мене тиче, ово је само још један доказ да Руси у Србији држе полудилетантско пропагандно гласило, које, истина, понекад уме да нађе неко зрно, али посао не обавља на прави начин, ни кад су у путању интереси газде, ни домаћина. 



Тилерсон: Русија захтева поштовање, али игнорише САД

Кандидат за место државног секретара САД Рекс Тилерсон изјавио је да Русија у својим активностима не узима у обзир интересе САД.

© AFP 2016/ BEN STANSALL

„Док Русија тражи поштовање и значај на међународној сцени, њене недавне активности не узимају у обзир америчке интересе“, рекао је Тилерсон на саслушању у Одбору за спољне послове америчког Сената.

Тилерсон није рекао о каквим активностима се ради.

Он је Русију поменуо у контексту „претњи у свету који се мења“.

Сједињене Америчке Државе треба да имају искрен разговор са Русијом, сматра Тилерсон.

„Потребан нам је отворен и искрен дијалог са Русијом у вези са њеним амбицијама, да бисмо могли да исцртамо сопствени пут. Русија је упала у Украјину, заузела Крим и подржава сиријске снаге које брутално нарушавају законе рата. Наши НАТО савезници имају право да буду забринути опорављеном Русијом“, истакао је Тилерсон.

 „Русија данас представља опасност, али није потпуно непредвидива у промовисању сопствених интереса“,додао је он.

Русија је упала у Украјину, заузела Крим и подржава сиријске снаге које брутално нарушавају законе рата. Наши НАТО савезници имају право да буду забринути опорављеном Русијом.

Тилерсон је раније био на челу највеће нафтне компаније „Ексон мобил“.

Америка је требало Украјини да испоручи оружје

Вашингтон је требало да помогне Кијеву у војном одговору када су становници Крима гласали да се припоје Русији, изјавио је Тилерсон.

„Ја бих препоручио да Украјина узме сву своју војну имовину коју има на располагању, постави је на источној граници и обезбеди ту имовину оружјем неопходним за одбрану“, рекао је Тилерсон.

Тилерсон је истакао да би он, такође, објавио да ће им Сједињене Државе „пружити обавештајне податке и да би или НАТО или САД обезбедили ваздушни надзор изнад границе како би контролисали сваки покрет“.

Русија не полаже законско право на Крим, додао је он.

„Не, то је било заузимање територије која није њихова“, одговорио је Тилерсон на питање да ли сматра да Русија има законско право на Крим након што се Крим припојио Русији након референдума у марту 2014. године.

Руске и сиријске снаге у Алепу крше међународни поредак

Наводне мете бомбардовања у Алепу од стране Русије и Сирије нарушавају међународни светски поредак, изјавио је Тилерсон у свом саслушању пред Сенатом.

На питање „Да ли циљана кампања бомбардовања болница Русије и Сирије у Алепу, на пример, нарушавају овај међународни поредак“, Тилерсон је одговорио: „Да, то није прихватљиво понашање“.


Извор: Тилерсон: Русија захтева поштовање, али игнорише САД



Tilerson: Rusija opasnost, za to kriva dosadašnja američka politika 


Rusija predstavlja opasnost, ali za to treba kriviti američku politiku: Rex Tillerson

Čim je sjeo pred senatski Komitet za vanjske poslove kao kandidat za državnog tajnika, Rex Tillerson je postao jedna od najneobičnijih izbora za najvišu diplomatsku dužnost u američkoj povijesti, smatraju pojedini analitičari.

Predsjedavajući komiteta Bob Corker je pozvao sve na demokratsku raspravu, obećao da će za pitanja nominiranom dati i deset minuta, u što su uključeni i odgovori. Sjednica bi mogla potrajati do ponoći, a ako bude potrebno i idući dan.

Četvorica istaknutih političara su ga predstavili. Tako je senator Ted Cruz istaknuo da je uvjeren da će Tillerson obnoviti američki utjecaj u svijetu u trenutku kada prijatelji više ne vjeruju SAD-u, a neprijatelji se više ne plaše Amerike. Isticano je njegovo poslovno iskustvo, vještina pregovaranja i radna energija zahvaljući čemu je i ExxonMobil postao jedna od najvećih svjetskih korporacija na kojem je na čelu bio od 2006.

Bivši ministar obrane Bob Gates uvjeren je da će Tillerson predsjedniku SAD-a jasno i izravno reći ono što je potrebno kako bi mogao donositi važne odluke.

Saslušanje se događa u trenutku kada su i demokrati i republikanci zabrinuti zbog akcija i namjera ruskog predsjednika Vladimira Putina kojeg američke tajne službe smatraju naredbodavcem hakiranja i upletanja u američke predsjedničke izbore.

(RSE/Video: Tillerson i Rusija)


Tillerson je postigao dogovor s ruskim naftnim gigantom Rosneftom, nekoliko se puta susreo sa ruskim predsjednikom koji ga je odlikovao Redom prijateljstva 2013. Bio je protivnik sankcija koje su uvedene protiv Rusije zbog aneksije ukrajinskog Krima.

Zato je senator Ben Cardin zatražio od Tillersona izravne odgovore na pitanja vezana uz Rusiju, ali i na važne pitanja ljudskih prava i sloboda, poštovanje međunarodnog prava, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Rex Tillerson je rekao da američko vodstvo u svijetu mora biti obnovljeno.

"Rusija predstavlja opasnost, ali za to treba kriviti američku politiku. Prekršili su međunarodno pravo invazijom na Ukrajinu i aneksijom Krima. Zato su naši NATO saveznici s pravom zabrinuti zbog postupaka Rusije. Trebamo dijalog s Rusijom i želimo surađivati s Rusijom po pitanju borbe protiv radikalnog islama. Radikalni islam predstavlja veliku opasnost za SAD i svijet. Islamska država (IDIL) treba biti pobijeđen, i u Siriji, Iraku i Afganistanu i to će nam biti prioritet. Ponašanje Kine u Južnom kineskom moru je neprihvatljivo. Ona krade naše intelektualno vlasništvo, i ne radi s nama kako bi se riješilo pitanje Sjeverne Koreje. Ipak, valja istaknuti njen angažman u borbi protiv radikalnog islama", kazao je, između ostalog, Tillerson.

Rex Tillerson: Rusija je prekršila međunarodno pravo invazijom na Ukrajinu i aneksijom Krima

Na pitanje senatora Marca Rubija – vjeruje li da je Vladimir Putin odobrio hakiranje i umiješao se u američke predsjedničke izbore – rekao je da nema obavještajne podatke o tome, ali da je Putin to mogao učiniti, iako nema dokaze za takve tvrdnje.

"Da li je Vladimir Putin ratni zločinac?", pitao ga je Rubio.

"Ne bih koristio taj izraz", rekao Tillerson, nakon čega ga je Rubio podsjetio na bombardiranje škola, bolnica, upotrebu klaster bombi, ubijanje civila i uništavanje Alepa, kršenje međunarodnog prava.

Ima dovoljno dokaza, precizirao je Rubio, da bi se reklo da je Putinova vojska počinila ratni zločine.

Republikanski senator ga je pitao da li mu je poznato da se Putinovi protivnici ubijanju, zatvaraju, međutim, Tillerson je ostao uporan u tvrdnji da za odgovor nema dovoljno informacija.

Ali, potvrdio je da Rusija krši međunarodno pravo miješajući se u teritorijalni integritet drugih država, što je učinila aneksijom Krima.

Senator Robert Menendez želio je znati da li Tillerson smatra da su sankcije protiv Rusije bitno oružje.

"Smatram da sankcije trebaju biti pažljivo planirane i provedene kako bi imale učinka, u suprotnom nisu korisne", rekao je Tillerson.

Mirjana Rakela - Biografija autora RFE - Radio Slobodna Evropa

Извор: Tilerson: Rusija opasnost, za to kriva dosadašnja američka politika


За сваки случај:



Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на 
 

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!