Фараж, Банон, Дугин и трампутизам


На моју велику жалост, јер Би-Би-Си не дозвољава свету ван Велике Британије онлајн приступ својим програмима, нисам могао да гледам епизоду серијала "Панорама" од понедељка, под насловом "Трамп, кандидат Кремља". Стога морадох да се задовољим чланком са Би-Би-Сијевог веб-сајта, чији је творац уједно и главни аутор-новинар те епизоде, Џон Свини. Насловљен "Ко су особе које терају Доналда Трампа и Владимира Путина да се ортаче?", чланак ме је уверио да нисам пропустио бог зна шта не гледајући телевизијско му издање, осим, можда, прилику да се носим са још једним примером јадне телевизије.

Свини каже да су Трамп и Путин "двојица људи који мисле на исти начин". Па додаје:

"Господин Трамп верује у амерички традиционализам и не воли преиспитивања кремаљске песмице. Држава, сила и одбојност према критици постадоше нови, веома руски, светски поредак. Такав поглед на свет би се могао назвати трампутизмом.

Трампутинизам шире три човека: Најџел Фараж, коме је јасно да је Европска унија далеко већа опасност по мир у свету него Русија; његов пријатељ Стив Банон, сада главни Трампов стратег; и руски "мислилац" Александар Дугин.

Дуге косе и типичног словенског лика, господина Дугина често називају "Путиновим мозгом" и "Путиновим Распућином"...Сматра се да Кремљ слуша господина Дугина...

Господа Фараж, Банон и Дугин сматрају исто, да је за западну цивилизацију највећа опасност исламски екстремизам.

Па? Па опасно је то што када шурујеш с Кремљом у борби против "исламског фашизма", рецимо у Алепу, завршиш ширећи руски фашизам или, у најмању руку, газећи демократске вредности и правила рата, и тиме заслужиш да постанеш каплар у регрутационој служби Исламске државе."

Иди! Значи Фараж, Банон и Дугин су ем архитекте новог међународног поретка, ем регрутациона слушчад Исламске државе (којој, у регрутовању нових чланова, англо-америчке интервенције по читавом Блиском истоку само одмажу, је ли). Понешто смела тврдња.

О Стиву Банону не знам много, али идеја да су Трамп и Путин под снажним утицајем Најџела Фаража је апсурдна. Још бесмисленија је тврдња да је Фараж одговоран за њихово "ортачење". Фараж творац новог руско-америчког савеза? Ма иди молим те.

Што се тиче Дугина, питам се да ли је Свини уопште озбиљан. "Сматра се да Кремљ слуша господина Дугина", каже Свини. "Сматра" ко? Не знам ни једног јединог стручњака за Русију а да је таквог мишљења. Већина је одавно одбацила и нонсенс "Дугин је Путинов мозак". Када сам реч "Dugin" укуцао у претраживач на веб-сајту President of Russia, на коме се могу наћи сви Путинови говори, добих - ништа: "Your search returned no results". Путин никада није ма и споменуо Дугина. Мало је натегнута, годподине Свини, та Ваша тврдња да је Дугин главни подстрекивач "трампутизма".

"Панорама" се емитује још од 1953. године. У просеку има нешто више од два милиона гледалаца по епизоди. Боли ме када видим  да толико Британаца бива подвргнуто свинијевском аналитичарском ђубрету, а да нема шансу да одговори. Дугин је имао. Када изађе са снимања разговора са Свинијем и његовом екипом, твитовао је да су Би-Би-Сијеви новинари "Потпуни кретени...пропагандисти совјетске сорте".

Морам рећи да се ту слажем са "трампутистом" Дугином.



Напомена преводиоца: Да гореописани пример бибисијевске пропаганде постоји на Јутјубу, сазнао сам захваљујући Робинсоновом читаоцу и коментатору псеудонима "PaulR".


Аутор: Пол Робинсон
Извор: IRRUSSIANALITY
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!