Гилад Ацмон: Како је открића Ал Џазире "појела маца"

Шај Масот, израелско шпијунче "без посла" (Извор за фотографију: Shai Masot, the Israeli Machiavelli caught in the act | Middle East Eye)

Телевизијски документарни серијал "Лоби" (први, други, трећи део) у коме је "Ал Џазира" разоткрила размере инфилтрираности израелске амбасаде и јеврејског лобија у британски политички систем је прекретница у новинарству. Учинило се да је катарска ТВ надмудрила израелску обавештајну службу у Великој Британији, а и шире. Али...

У серијалу је приказано како се новинар на тајном задатку "Робин" успешно убацио у британски јеврејски лоби, стекао поверење вишег израелског обавештајног официра и, што је најважније, разоткрио како Израел утиче на британски политички живот.

Сазнали смо како Израел и његов лоби кују завере против Британије и Британаца: на делу и камером је ухваћен Шај Масот, како, између осталог, договара "рушење" британског министра.

Сазнали смо како наши посланици бесрамно служе страној сили и њеним интересима. У трећој епизоди "Лобија" смо могли да видимо како британски политичари и израелски лобисти попут посланика Џоун Рајан тужакају сопствене бираче да су антисемити и да практично учествују у операцијама против странке којој припадају (у случају Рајан, Лабуристичке странке). Госпођа Рајан је то учинила зарад јеврејске државе, ентитета чија је историја препуна кршења људких права и ратних злочина. Шта би могао бити мотив па да британски посланик чини такве ствари? Похлепа? Власт пошто-пото?

Британци се питају и како је могуће да шокантне чињенице о својој демократији сазнавају захваљујући катарској телевизијској кући, а не од оних чији је то задатак, Би-Би-Сија и "Гардијана", рецимо. Шта више, британски медији су оћутали "Ал Џазирина" открића. Да ли би се правили невешти да је Шај Масот којим случајем Рус, а Џоан Рајан ирански лобиста?

Али и сама "Ал Џазира" је упала у стару клопку, понела се као и многи други пре ње. Забринута због значаја и тежине открића, покушала је да их ублажи политички коректним глупостима. Уместо да се концентрише на британски аспект ове саге и омогући да Британци сами о себи говоре, Катарани су изабрали да у наше име говори израелски стручњак Илан Папе. Погрешно је било и то што су од Џеки Вокер, иако јесте била жртва израелске кампање, тражили да нам, као Јеврејка и црнкиња, образложи своју идентитетску филозофију. И можда највећа грешка - сви остали коментари израелске шпијунске операције дати су из перспективе солидарности са Палестинцима. И поред тога што су прљава посла израелске амбасаде и издаја припадника израелских лобистичких група очигледно били усмерени против британског суверенитета и британског народа, само једном Британцу, новинару Питеру Оборну, дата је прилика да говори из британског угла.

Није тако требало. "Лоби" је пре свега разоткрио мешање у британску сувереност, грубо уплитање у процесе британске демократије и делатност британске владе. "Ал Џазира" је на крају оманула јер је британску националну трагедију претворила у јеврејски домаћи спор.

Из очигледних разлога, "Ал Џазира" се одлучила да не залази превише у културни аспект израелске операције. Израел је, пре свега, јеврејска држава и, као што много пута рекох, ковање и спровођење завера против режима других народа има дубоке корене у јеврејским предањима и култури, као у Причи о Естери, која Јевреје поучава како да кују завере против оних који над њима владају и како да непријатеље побеђују користећи друге, "проксије". Прочитајте и сами Причу о Естери, кратка је а забавна: Esther: Full Text | Jewish Virtual Library

Шај Масот није био никакав "нижи службеник" амбасаде, као што су нас убеђивали, него виши обавештајни официр задужен за сигурност и имунитет амбасаде јеврејске државе. Деловао је заједно са израелским амбасадором Марком Регевом: њих двојица су приказана како, раме уз раме, разговарају са припадницима јеврејских лобистичких група. Шај Масот је опозван и, колико знам, тренутно тражи нови посао. Амбасадора Марка Регева би требало протерати а МИ-5 задужити да испита читав случај.


Претходно:

- Гилад Ацмон поводом открића да је Израел ковао заверу за "обарање" британских посланика и министра спољних послова

- Александар Јовановић: Не било вам тешко...пратите садашње ционистичке јаде


Аутор: Гилад Ацмон
Извор: Why Did the Al-Jazeera Expose Fail? — Gilad Atzmon
Превео и приредио, уз жељу да Масот и Регев нађу ухљебље у Србији - јер има се од чега - Јеврејској заједници враћено 37 зграда у срцу Београда, и што овде и најшепртљавија шпијунадија може на миру да ради свој посао, неће је ометати ни "службе", ни медији, надалеко познати по уважавању страних, поготову окупаторових интереса: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!