Едуард Лимонов: Мађарска и Хрватска у Савету за људска права ОУН - гротеска

Мађарска и Хрватска (уместо Русије) у Савету за људска права у ОУН делују, да простите, као гротеска.То је исмејавање човечности!

Обе су биле задрте фашистичке државе 1941 - 1945 године. Независна држава Хрватска на челу са Антом Павелићем је успела да својим зверствима запрепасти чак и Немце. Прича о логору Јасеновац изазива чист ужас, тамо је убијено 1,2 милиона Срба, Јевреја, Рома и других нехрвата. На територији хрватске усташке државе био је логор смрти за децу, једини такве врсте на свету. Само је интервенција Католичке цркве сачувала хрватске ратне злоцинце (јер је међу командантима логора смрти било и десетак хрватских католичких свештеника). На насловној страни француског издања књиге Егона Бергера "Јасеновац" хрватски војници дворучном тестером секу главу српског мученика. О, не, то није прича из далеке историје, већ из 1992 - 1993 године, када су Хрвати током "побуне" против Југославије поново чинили зверства над Србима. Био сам тамо тих година, знам.

Повратак из заборава: зашто су од "Маршала Устинова" направили потпуно нову крстарицу



"Брат" ракетних крстарица из "пројекта 1164" - "Москве" и "Варјага" - брод првог ранга "Маршал Устинов" враћа се после дугог ремонта на борбену службу у Северној флоти. Године на везу бродоградилишта "Звездочка" у Северодвинску нису биле узалудне – пред нама се појавио потпуно нови брод, опремљен моћном радио-електронском опремом.

"Маршал Устинов" је од 2011. године био пет дугих година на планском ремонту и помало су га заборавили - име крстарице се у штампи помињало ретко, само штуре вести о радовима. Изгледало је као да је брод за флоту  изгубљен, да се чека да пропадне па да га исеку за отпад. Али не, преживео је! Још како је жив – испловио је на фабричко тестирање као нов, из "прошлог живота" можда је понео једино труп - и старо име.