Министарство спољних послова Републике Белорусије протестовало због "антибелоруских опаски" Леонида Решетњикова




Министарство спољних послова Републике Белорусије је протесовало због "антибелоруских опаски" директора Руског института за стратешка истраживања Леонида Решетњикова.

Министарство је 22.децембра позвало саветника Амбасаде Руске Федерације у Минску Вадима Гусева, да му пренесе свој протест.

Према саопштењу информативне службе министарства, господину Гусеву је речено да су опаске господина Решетњикова неосноване и неприхватљиве:

"Такве изјаве су у потпуној супротности са стратешком природом белоруско-руских односа и принципима поштовања суверенитета, независности и територијалног интегритета на којима почивају билатерални и мултилатерални споразуми и на којима почива сарадња између наше две братске државе."

Раније ове недеље, на интернету се појавио видео у којем господин Решетњиков исмева независност Белорусије и белоруски језик.

"У Белорусији све тече по украјинском сценарију", каже г. Решетњиков у том видеу. "Ситуација је по нас веома неповољна. Одвијају се процеси слични украјинским, али, нажалост, не видимо да има контра-процеса. Очигледно је да постоји намера да се Белорусија одвоји од Белорусије и да се између њих, у идејном и историјском, па чак и духовном погледу, подигну ограде у неким стварима."

По господину Решетњикову, белоруски језик је створен по наређењу Комунистичке партије Совјетског Савеза 1926. године:

"То значи да белоруски језик постоји 90 година. Бомба која је тада подметнута сада је експлодирала, као и друге мање бомбе. То би требало да забрињава све нас, а сматрам и руководство наше земље. Морамо бар отворено разговарати о овом питању. Многи људи су сада под дејством догађаја у Сирији и Украјини и доласка Доналда Трампа на власт, па заборављају на Белорусију. Не смемо заборавити да је Белорусија била део велике, огромне Русије."

Господин Решетњиков каже да не схвата белоруске власти: "Није јасно да ли они мисле о свом или туђем добру...Изгледа да желе да се дистанцирају од Москве и падну у загрљај неком другом."

Господин Решетњиков пориче да би Белорусија могла бити независна од Русије и да Москва не би смела нешто да нареди Минску.

Руски институт за стратешка истраживања је основан 1992. године по наређењу тадашњег председника Руске Федерације. РИСИ пружа информације председничкој администрацији, Савету за безбедност и другим државним службама Русије.

О компании | naviny.by

Претходно:

- Белорусија се не окреће Западу? Да видимо

- Едуард Попов: Да ли Лукашенко то хоће "Мајдан" у Минску?

- Белорусија: Поводом хапшења проруских новинара због "изазивања етничке и социјалне мржње"

- Лукашенкова арапска турнеја - траћење времена и државних пара

- Да ли ће Минск продати Кијеву системе навођења за ракете?

- Лукашенко се преиграо: Интерконтиненталне ракете "јарс" и "рубеж" прелазе на руску "платформу"
 

Аутор: Тања Коровенкова
Извор: Minsk protests remarks by director of Russian Institute of Strategic Studies | naviny.by
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!