Едуард Попов: Да ли Лукашенко то хоће "Мајдан" у Минску?

"То је била моја најтежа међународна посета, најтежа али веома важна. Важна за Пољску, за Белорусију, важна да се Белорусија окрене Европи", рекао је Корчевски (Извор: Глава Сената Польши: Лукашенко - очень теплый человек - Хартия'97 :: Новости из Беларуси - Белорусские новости - Республика Беларусь - Минск)

Вођа пољске странке Смена Матеуш Пискорски је у затвору од средине маја 2016. године, под оптужбом, поприлично натегнутом, да је шпијунирао за Русију и Иран (1). Пољски медији пишу да је стварни мотив за Пискорскијево хапшење било настојање пољских званичника да неутралишу сваку опасност по самит НАТО-а у Варшави. Самит НАТО-а је давно завршен, али је највећи пољски борац против Северноатлантског савеза још у затвору.

Чудним стицајем околности, у Чешкој су ухапшене вође Националне демократске странке Адам Бартош и Ладислав Земанек, који су марта прошле године организовали протест против америчког "Змајевог марша" (“Dragoon March”) земљама Источне и Средње Европе. Иако Американци читавом свету проповедају демократске вредности, против непријатеља "демократије" (читај: НАТО-а) се боре тоталитарним, совјетским методама, при чему извршиоце наређења за примену репресије, политичке и правосудне органе земаља чланица НАТО-а и ЕУ контролишу Американци и НАТО.

Прошле недеље, у суседној Белорусији, збило се нешто неочекивано, а што је можда везано за судбину Матеуша Пискорског.

Делегација пољских парламентараца на челу са маршалом Сената Републике Пољске је од 4. до 6. децембра била у посети Минску. Белоруски председник Лукашенко је том приликом ритуално зборио о заједничкој историји Белорусије и Пољске, политичкој блискости две земље, итд. Међутим, све има и своју другу страну: Пољска је један од мостобрана за дејства антилукашенковске и прозападне опозиције. Пољска је увела санкције највишим белоруским функционерима, па и самом председнику Лукашенку. Колико јуче, Лукашенко је за Запад био "последњи европски диктатор", а пољска власт је била на челу дипломатске борбе против њега.

Но, зби се метаморфоза.

У оквиру програма Источно партнерство, званична Пољска, која себе сматра куратором бивших совјетских источноевропских република, жели да Белорусију отргне из загрљаја Русије. Председник Лукашенко флуктуира, надајући се да ће добити политичку индулгенцију и кредите са Запада, а на Варшаву, очито је, гледа као на главног заступника Белорусије код Европске уније. Ништа неочекивано. Бејаше једном да је Запад (САД и ЕУ) дао званичан "опрост" другом "диктатору", вођи Либијске Арапске Џамахирије, пуковнику Гадафију. Јужни сусед Белорусије, Украјина, такође се, после мајданског пуча 2014. године, уздаје у лобистичку подршку Варшаве.

Колико су та очекивања оправдана сасвим је друга ствар. За Либију је пријатељство било много погубније од сукоба са Западом - сада се распада у крвавом грађанском рату. Нешто слично, али у мањим размерама, задесило је и Украјину. Али Лукашенко је искусан политичар и вероватно мисли да може да надмудри ђавола.

Спољнополитичко танцовање белоруског председника је за неку другу причу. Овде ћемо размотрити једну чудну случајност која је можда у вези са "случајем Пискорски".

У Белорусији су између 6. и 9. децембра похапшена три стручњака проруске оријентације. Најпознатији је Јуриј Павловец, млади белоруски политички аналитичар. Судећи по званичном саопштењу Истражног комитета (тужилаштва) Белорусије, они су ухапшени због сарадње са руском штампом  и објављивања чланака у којима су - за паре - критиковали Белорусију, с тим да су оптужени, по Члану 130. Кривичног закона Белорусије, за "изазивање међунационалне мржње". То јест, по извештају тог истог Истражног комитета, извршена је стручна анализа на основу које је закључено да су оптужени својим чланцима објављеним у руској штампи подстицали мржњу.

Одавно пратим рад те тројице белоруских аутора и могу потврдити да су у својим чланцима, поготово Јуриј Павловец, заиста били критични према белоруским властима. Али ја сам према руској влади још критичнији, али ево ме на слободи, док је Павловец у затвору.

Имам само једно, могуће, објашњење овог случаја. Боде очи чињеница да се хапшење тројице проруских стручњака временски поклопило са посетом пољских званичника, а још више да су и пољски родољуб Матеуш Пискорски и белоруски аутори ухапшени због истог "злочина" - проруских ставова. Методе којима се Варшава и Минск боре против пољских и белоруских пријатеља и савезника Русије се поклапају, и добро су познате свима који се сећају политичке репресије у СССР-у.

Шта председник Лукашенко жели да постигне оваквом репресијом? Да ли борбом против антизападне опозиције жели да се умили Пољацима, пошаље сигнал Западу или нешто треће? Поклапање циљева и метода у "случају Пискорски" и "случају Павловец" је, по мом суду, очигледно. Али много мање су очигледне последице такве политичке репресије. Објављујући лов на људе наклоњене свом савезнику, Белорусија увећава опасност од "Мајдана" у Минску.

(1) Напомена Џ. Арнолдског: Иако пољска штампа често пише да се Пискорски терети за шпијунажу у корист Русије, Кине, Ирана и/или Ирака (!), још нема никакве званичне оптужнице доступне јавности, а резултати саслушавања Пискорског се држе у тајности.

Fort Russ

Претходно: Белорусија: Поводом хапшења проруских новинара због "изазивања етничке и социјалне мржње"


Аутор: Едуард Попов
Преводилац с руског на енглески: Џ. Арнолдски
Извор: Fort Russ
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

MX-16 Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!