Шиптаризација Србије: Уџбеници на албанском језику биће обезбеђени из Aлбаније

Илустрација преузета са: Срби на окуп!
Ученици који наставу похађају на албанском језику у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи добиће до наредне школске године уџбенике на матерњем језику, изјавио је данас председник Националног савета Aлбанаца (НСA) Јонуз Муслиу.

Он је агенцији Бета рекао да ће уџбеници бити обезбеђени уз сагласност министарстава просвете Србије и Aлбаније.

Муслиу је изјавио да је договор да се за албанске ђаке на југу Србије обезбеде уџбеници из Aлбаније постигнут током последњег сусрета премијера Србије и Aлбаније, Aлександра Вучића и Едија Раме.

"Закон дозвољава да се уџбеници обезбеде уз помоћ матичне земље, а такав договор је и постигнут у разговору два премијера. Поводом тога већ је успостављен контакт Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу и амбасаде Aлбаније у Београду, а у Тирани је формирана комисија која ће се специјално бавити уџбеницима за Aлбанце у прешевској долини", казао је Муслиу.

Муслиу је рекао и да очекује да ће и НСA бити део разговора о припреми уџбеника на албанском језику.

Aлбански ђаци у основним и средњим школама у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа годинама користе уџбенике на албанском језику и не прате нове наставне планове и програме по којима уче ђаци у другим деловима Србије.

Ученици, наставници и професори превазилазе тај проблем тако што за већину предмета користе скрипте и белешке.

Проблем је нарочито изражен у средњим школама за које готово да ниједан нови уџбеник није обезбеђен више од 20 година.

Уџбеници за албанске основце и средњошколце на југу Србије су до 1999. године обезбеђивани из Приштине, од када и постоји проблем са недостатком уџбеника.


Извор: Udžbenici na albanskom jeziku biće obezbedjeni iz Albanije | Novinska agencija Beta
Приређено на
BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!