Лукашенкова арапска турнеја - траћење времена и државних пара

Шеик Тамим бин Хамад ал Тани, емир Катара, и Александар Лукашенко (Фотографија: Информативна служба председника  Белорусије

Белоруски вођа се суочава са све више проблема: привреда стагнира, буџетска каса је празна, а страни донатори се не држе обећања да ће помоћи и новцем. Ствари су толико лоше да је Александар Лукашенко од Европске комисије затражио да му удели 500 милиона долара, да може бар да отплати дуг "Газпрому" до зиме. Белоруски премијер тврди да су решени сви проблеми са Русијом, али дуг је и даље ту. У том светлу, Лукашенкова недавна турнеја по Блиском истоку је све само не изненађење. Белоруски лидер је још једном покушао да искамчи новац од својих арапских пријатеља.

Званично, циљ Лукашенкове посете Уједињеним Арапским Емиратима и Катару  је подстицање пословне активности и умножавање контаката, али јој је стварна сврха била да се намакну новац и енергенти. Лукашенко је у Катару потписао меморандум о сарадњи у здравству, науци и банкарству, и разговарао о заједничким пројектима у трговини, дрвнопрерађивачкој и прехрамбеној индустрији. Сви ти потписани папири ничему не вреде. Од 2001. године било их је на тоне, али робни трговински промет између Белорусије и Катара никада није био већи од 20 милиона долара. Једина досадашња озбиљна улагања Катара у Белорусији су изградња хотелског и спортског комплекса у Минску.

Ни у Уједињеним Арапским Емиратима резултати турнеје нису били бољи: "специфични правци за потенцијалне инвестиције", "заједничка улагања у Белорусији", "сарадња у хај-тек сектору, логистици и туризму". Али, укупна вредност свих тих "потенцијалних" пројеката је неколико десетина милиона долара. Једини успех Лукашенкове посете је потписан уговор о испорукама белоруских "оф роуд" возила у УАЕ. А и ту иде веома споро: "Мински тракторски завод" је за последњих седам година у УАЕ извезао само неколико десетина возила. У периоду јануар-јун 2016, белоруски извоз у УАЕ био је тек 11.75 милиона долара, а у прошлој години, Арапи су у белоруску привреду и банкарскои сектор уложили једва 29 милиона. Што је кап у мору у поређењу са инвестицијама Русије.

Иако Лукашенко ипак јесте остварио какве-такве резултате, све је то далеко од онога што је планирано. Катар и УАЕ желе да диверсификују своје привреде и да их учине мање зависним од цена нафте и гаса, али Белорусија са својом слабашном привредом и неповољном инвестиционом климом није на списку арапских потенцијалних партнера. Лукашенко то сасвим добро зна, па је очигледно да је основни циљ његове турнеје био да се Русима покаже да је увек могуће пронаћи им алтернативу.

Исти је разлог и за Лукашенкову изјаву пре пута, да се чврсто залаже за диверсификацију белоруског увоза енергената. Тада је рекао да је Иран озбиљно заинтересован за белоруски нафтнопрерађивачки сектор и да је Азербејџан послао један танкер с нафтом за рафинерију у Мозиру. Међутим, ни један једини Лукашенков "алтернативни" гасни или нафтни пројекат до сада није успео, углавном због непрофитабилности. Поглавар Белорусије јесте до сада успевао да сам спонзорише сопствене политичке играрије, али данас за то напросто нема ресурса. На шта Кремљ реагује.

Крајњи циљ Лукашенкове турнеје - да позајми новац од шеика - није остварен. Паре не да ни Катар, не дају ни Уједињени Арапски Емирати. А ни Лукашенко нема шта да понуди заузврат. Иако његове рафинерије и "Беларускали" јесу још увек профитабилни, истовремено највише од свих дају у државни буџет. Остало - изузев, можда, војне индустрије - тешко да ће привући икога с Блиског истока. А што се тиче војне индустрије, једини случај испоруке белоруског оружја  Уједињеним Арапским Емиратима је из давне 2001. године - једно оклопно возило БТР-80, док је Катар једном нешто купио за наоружавање либијских исламиста и Исламске државе.

Неки стручњаци сматрају да Катар и суседне му земље Белорусију могу да (или је већ) користе као неку врсту отпада, место где ће јефтино опрати новац. Ако је тако, онда Лукашенкова турнеја није сасвим лишена смисла.

Мада такво пријатељство његовој земљи не да не доноси зараду, него доказује да је Берорусија и даље слушкиња својих политичких "лидера" који делују једино зарад личних интереса.
EADaily. All news

Предлог: Nationalists in Belarus feel more and more impunity — Politics, Belarus — EADaily


Извор: EurAsia Daily
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!