Маршалов план или зашто рускo Министарство одбране формира дивизије

Зачем Минобороны России возрождает дивизии

Министарство одбране је крајем септембра донело одлуку о формирању 42. гардијске мотострељачке дивизије у Републици Чеченији. Јединица је укинута одлуком бившег министра одбране Анатолија Сердјукова због преласка на нову формацију. Као резултат брзих организационих и кадровских мера и премештаја особља, јединицу у Чеченији су замениле три самосталне мотострељачке бригаде (смсбр).

Одлука о формирању је у великој мери неочекивана чак и за те смсбр, с обзиром да је прошле године на експерименталним вежбама команда копнених снага дошла до закључка да су за округ Северног Кавказа у садашњим условима три бригаде боље од једне дивизије. Све три смсбр (свака са својом организационом и кадровском структуром) су се показале прилично мобилним и способним да брзо одговоре на задатке. Али годину дана касније, све се променило.

Формирање 42. мотострељачке дивизије је поново покренуло питање шта Министарство одбране добија овом реформом. Многи стручњаци сматрају да је ово наставак борбе против "бригадне баштине" Анатолија Сердјукова. Ипак, план руководства руског војног естаблишмента је више од пуке жеље да се врати све као што је било пре нове формације. Покушаћемо да схватимо планове Министарства одбране.

Постоје претње озбиљних банди

Морамо признати да је, за разлику од реформе Сердјукова коју је пратила снажна кампања преставника за односе са јавношћу, садашња прилично тајанствена ствар. Због тога  информације које се појављују у медијима не одражавају праву слику. Међутим, реформе Сергеја Шојгуа обим далеко превазилазе Сердјуковљеве.

Ако је бивши министар хтео да смањењем оптимизује Оружане снаге Русије, садашње војно руководство ради то распоређивањем нових јединица, формацијом, па чак и спајањем. Буквално за само годину и по дана појавиле су се две нове армије у Оружаним снагама.

Под команду 1. гардијске тенковске армије са штабом у подмосковској Баковки прешла је већина делова и јединица (укључујући Таманску и Кантемировску гардијску дивизију), преместивши се у Вороњешку 20. ОА. (20-я гвардейская общевойсковая Краснознамённая армия — 20. гардијска општевојна Армија црвене звезде у саставу Западне војне области са штабом у Вороњежу - прим. прев.).

О другој општевојној армији чије је формирање Министарство одбране најавило у јужној војној области се готово ништа не зна. Претпоставља се да нова групација треба да покрије јужну границу која је постала нестабилна због Украјине. У овој организацији, 20. ОА. ЗВО (север) и Н-та армија (на југу) ЈВО заправо се обнавља организација две групе руских оружаних снага распоређених на граници са Украјином у пролеће 2014. године које су тамо постојале до средине прошле године.

Може се претпоставити да ће у састав нове општевојне групе ЈВО ући и 20. самостална мотострељачка бригада дислоцирана у Волгоградској области. Није искључено да ову смсбр чека преформирање у дивизију.

У позадини настанка нове формације постају очигледне и промене у 42. мотострељачкој дивизији. У последњих неколико година, Чеченија је од извора нестабилности постала прилично мирно и тихо подручје. Делови и јединице које чине заједничку групу снага за обављање антитерористичких операција Северно-кавкаског округа од посебне државне важности, за чије је седиште одређена Ханкала, делују углавном на територији Дагестана и Ингушетије.

У ствари, борбу против тероризма су преузели МУП, Федерална службе безбедности и новостворена Национална гарда РФ (Росгвардия). У протеклих пет година, три чеченске мотострељачке бригаде које су укључене у борбу против бандита су коришћене веома ретко и веома малим снагама - углавном ради наменског извиђања из састава извиђачког батаљона. Да, бригада је веома погодна за задатке против тероризма, али су се приоритети војног вођства променили.

Нова општевојна армија ће постати сила за брзо реаговање, која би требало да одврати Кијев од исхитрених поступака на јужном правцу. У случају неопходности, делови и јединице нове Н-те армије ће прве прихватити борбу и обезбедити довољно времена који ће омогућити да уђе у бој 58. армија, најбоље обучена и борбено-спремна.

Као што је показала последња јесенска ненајављена провера оружаних снага РФ и стратеша вежба "Кавказ-2016", упркос ефикасности, јединице и формације 58. ОА нису увек биле на граници са Украјином довољно брзо. Увидела се потреба вршења комбинованог марша са Северног Кавказа. Са новом општевојном армијом ситуација ће се променити драстично.

Због тога су новоформираној 42. гардијској мотострељачкој дивизији промењени циљеви: она више неће ићи у лов на терористе већ бити резерва намењена за борбу против високотехнолошки опремљеног непријатеља у рејону украјинске границе. Практично, јединица ће постати стратешка резерва на јужном правцу. Поред украјинског правца 42. мсд имаће и даље традиционални задатак - да покрива државну границу са Грузијом (у рејону Итум-Кале), као и подршку 4. војној бази стационираној у Јужној Осетији,.

"Тулипани" за добро обављен посао

Хајде да видимо шта је савремена руска општевојна (тенковска) армија и које су војне јединице и формације укључене у њен састав. Након неколико година експериментисања, Министарство одбране је коначно успело да оптимизује организациону структуру општевојних јединица.

Главна ударна сила ОА ће бити моторизоване и тенковске дивизије. Али у ОА ће остати и тенковске и мотострељачке бригаде (две - три). У ствари сада се спроводи идеја Маршала Николаја Огаркова коју је предложио првом руском министру одбране Павелу Грачеву. Бивши, а у то време саветник шефа Војног одељења, Николај је предложио да се у свакој општевојној армији задржи једна или две мотострељачке (тенковске) бригаде, које треба да делују као оперативно-маневарске групе ОА - да упадају у откривену непријатељску одбрану и уништавају његову позадину, а у случају пробоја одбрамбених положаја своје армије делују као мобилно оперативна задршка.

За разлику од организационе структуре самосталних бригада, уведених у армијске корпусе за обављање основног задатка - разбијање непријатељске позадине, нове војне јединице су више избалансиране и одликују се повећаном ватреном моћи. Те бригаде чије се формирање сада завршава су реализација тих замисли. Зато, у свом саставу имају пуне извиђачке батаљоне, ракетне и анти-тенковске дивизионе.

У састав нових општевојних армија ће ући бригаде командовања, артиљерије, противваздушне одбране, извиђачка, логистике и два пука - инжењерски и за радио-хемијску и биолошку заштиту.

У овом тренутку, скоро комплетан састав потчињених јединица и одељења имају 20. и 58. општевојна армија. Важно је напоменути да ће јужно крило руске групе на граници са Украјином осим уобичајених артиљеријских бригада бити ојачано артиљеријским јединицама наоружаним супер тешким минобацачима 2С4 "Тулипан", најефикаснијим за уништавање ватрених тачака и непријатељских утврђења.
Самоходный 240-мм миномет 2С4

Фактички, руско војно руководство је за две године, и у довољној тајности, урадило јединствену реформу којом је предупредило опасност од НАТО-а и нестабилне Украјине. Наравно, многе нијансе ће остати недоступне јавности и медијима, али ипак, обим рада на стварању нових јединица, формација и организације је импресиван. И што је најважније – карактеристике потпуно нове формације руских оружаних снага су добро промишљене и тестиране.


Современные артсистемы России. Орудия и минометы: "Пион", "Акация", "Гиацинт", "Тюльпан", "Фиалка". - YouTube




Аутор: Павел Иванов
Извор: Зачем Минобороны России возрождает дивизии
За Ћирилизовано превео: мајор авијације у пензији Мирослав Младеновић, пилот

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!