Јакоб Ротшилд: САД имају савезнике међу руском елитом


Јакоб Ротшилд, осамдесетогодишњи припадник династије Ротшилд, уверен је да Сједињене Америчке Државе могу да нађу подршку код неких делова руске елите, како је рекао у једној америчкој телевизијској емисији политичког садржаја:
"Садашња криза може потрајати много краће него хладни рат. Сада САД имају савезнике међу руском елитом, спремне да преузму иницијативу. По овом сценарију, обичан свет неће ништа приметити. Промениће се курс руске спољне политике, али ће то бити приказано као некакво достигнуће руске дипломатије."
Ротшилд је уверен да је сукоб међу руском елитом у завршној фази:
"Један део руске елите захтева да руско руководство ради на уклањању санкција. Други су против уступака Западу. Следеће године ћемо знати ко је победио."
Овде треба истаћи да интернетом од 30. септембра кружи видео снимак у коме чувени борац за Донбас Игор Гиркин (Стрелков) опањкава Путина. Стрелков јасно ставља до знања да су његови следбеници спремни за протесте, при чему се не либи ни личних увреда на рачун Путина.

Раније су стручњаци склони Путину за Стрелкова говорили да је "пета колона". И даље је непознато ко је Стрелковљев покровитељ.




Коментар преводиоца на енглески, Кристине Карлове: Свака земља има своје родољубе и издајнике, стога Ротшилд уопште не претерује. Веома је добро информисан за неког ко није у руској влади. Али Путина понајмање брине Стрелков. Издајнички пипци су захватили и дубоко и нашироко, нема никакве сумње  да Америка има 'савезнике' дубоко усађене у сваком стратешком сектору руског друштва. Има их сада, али имала их је и 90-их па то опет није спречило да се, наизглед ниоткуда, појави нов јак и пркосан вођа Русије. Америка јесте успела да пороби већи део света, али не и Русију. Кад год Русија западне у мрачна времена, опет некако пронађе излаз.

За Америку, очигледно, победа је само потпуни пораз и предаја противника, што је у складу са њеним уважавањем закона џунгле у међународној политици. И успевала је у томе, јер је 95% светског становништва задовољно када се ништа не мења и све остаје како јесте. Међутим, свако зна да је поделити колач боље него га целог дати некоме, па светски државници и њихови бирачи - будно, са завишћу и нестрпљивим ишчекивањем - прате сваки Путинов потез. У том смислу, ласно је закључити да Путин има много више притајених савезника међу светском елитом него што Запад има својих међу руском, чак  више него што мисли.

Fort Russ

Напомена преводиоца на српски: Да, Стрелков Путину можда није последња, али свакако није главна брига."У том смислу", што рече Кристина Карлова - којој и дугујемо за Fort Russ - потезање Стрелкова може бити и димна завеса, да се скрене пажња са стварних пето и шестоколонаша. У прилог таквом закључку говори и то што се на интернету не може наћи никакав амерички политички ТВ шоу у коме је гостовао Јакоб Ротшилд, а камоли горе "цитирана" изјава. Не треба узети здраво за готово ни "Ротшилдово": "Промениће се курс руске спољне политике, али ће то бити приказано као некакво достигнуће руске дипломатије." Лично, огорчен сам вечитом руском подршком ма каквом српском руководству, иако Србија заиста српског руководства од "петооктобарске револуције" никада није имала, али се за такву политику, као и када би дошло до гореописаних "резултата", не може осуђивати једино руско Министарство спољних послова.

И? Чему онда превод превода једног крајње проблематичног текста, који је, по свој прилици, алатка у руским унутрашњим политичким обрачунима? Примера и упозорења ради, да ни руски медији нису цвећке. Али и да се чак и из ђубрета типа

НЕТ ЦЕНЗУРЕ - Обзор журналистики и блогосферы
понешто, мада посредно и уз челични стомак, да сазнати.

Изворни текст на руском: Jacob Rothschild: US Has Allies Among Russian Elites - Fort Russ
Превод на енглески: Кристина Карлова
Извор: Fort Russ
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!