Услови РФ за САД у вези плутонијума: укидање санкција и смањење америчких трупа у Европи


Русија је изнела услове под којима ће обновити извршење споразума са САД за утилизацију плутонијума за оружје. Подсетимо се да је руски председник Владимир Путин данас потписао декрет којим суспендује примену споразума са Американцима, а речено је да је један од разлога за ову одлуку "амерички непријатељски став према Русији."
Сада из извора у Државној Думи долазе саопштења да је Русија спремна да настави извршење уговора, ако Сједињене Државе укину све антируске санкције. Поред тога, Русија за наставак реализације протокола споразума захтева да САД смање војне снаге у Европи. Из саопштења:
"Дејство Споразума и протокола уз Споразум се може наставити након елиминације разлога од Сједињених Држава који су довели до радикалне промене у околностима које су постојале на дан ступања на снагу овог споразума и протокола уз Споразум (...) након смањења војне инфраструктуре и броја америчког војног контингента стационираног на територијама државачланица НАТО које су ушле у НАТО након 1. септембра 2000. године, до нивоа на којем су били на дан ступања на снагу Споразума и протокола Споразума."
Зашто је у документу наведена 2000. година? Чињеница је да је сам споразум ступио на снагу (при чему га испуњава само једна страна - Русија) у септембру 2000. године. Од тада, НАТО-у је приступило девет земаља источне Европе. На прагу НАТО-а је и 10. држава (од 2000. године) - Црна Гора.
Поред тога, Русија као услов тражи од Вашингтона и укидање "закона Магнитски", који је својевремено донешен као репресивна мера против представника руског система за спровођење закона и правосуђа.
Очекујемо одговор од стране САД ...
Военное обозрение


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!