М. К. Бадракумар: И слизаше се Русија и Пакистан. Амин

Руским дипломатама нема равних у ритмичкој гимнастици, непобедиви су. Русија је у стратешкој љубавној вези са Ираном, али то не спречава њене дипломате да очијукају са Саудијском Арабијом, Уједињеним Арапским Емиратима и Израелом. Руси то зову прагматизмом. Слично наведеним, импресивна су ангажовања Русије код Азербејџана-Јерменије, Кине-Вијетнама, Узбекистана-Киргистана, Ирана-Израела.

Али сада, после паузе од пола века, Русија је поново у Јужној Азији, почиње да мило гледа на Пакистан. Једино се надамо да се не труди да буде домаћин још неког самита у Ташкенту.

Индијска влада је урадила праву ствар када је игнорисала руско-пакистанске војне вежбе. Москва је вероватно очекивала да ће Делхи тражити ексклузивно пријатељство, иако ми не желимо ни посредовање постсовјетске Русије у нашим размирицама с Пакистаном.

Хладнокрвност владе се исплатила. Руски амбасадор у Њу Делхију Александар Кадакин је подржао Индију у својој изјави датој пет дана после индијских "хируршких удара" преко "линије контроле". Волео бих да је Москва издала такво саопштење, а не да оно буде дато, као што јесте, у виду саопштења амбасаде за локалну публику. Јер шта спречава руског амбасадора у Исламабаду да, у најбољој традицији руске дипломатије, пакистанској страни пришапне нешто слично?

Постсовјетска Русија је "деиделогизована" држава. Можда је страховала да ће, ако изазове незадовољство Индије, наштетити својим пословним интересима. Можда се Москва нада да ће утаначити неке послове око оружја приликом посете председника Владимира Путина средином октобра. Јашта, продаја оружја иностранству је бити ил' не бити за руску привреду, која ропће под западним санкцијама.

За Русе је индијско тржиште веома лукративно, јер се трансакције две бирократије и политичке елите одвијају у потпуној тајности. Послови мутни, а цена руског оружја произвољна. Руси су протеклих година гледали и мимо Конгресне странке и однеговали читав спектар припадника индијске елите, од РСС до Самаџвади странке.

Него, шта Руси стварно смерају у Јужном Азији? С Русима никад ниси начисто. Без обзира шта причао амбасадор Кадакин, руска државно-пропагандна телевизијска мрежа РТ, за коју Запад сматра да је финансира сам Кремљ, прошле недеље објави тријумфалистичко чланче о текућој руско-пакистанској војној вежби - по свој прилици, упућено Пакистанцима.

У њему се слави "историјски тренутак", јер руска војска вежба са дојучерашњим "хладноратовским супарником". Пакистанска Генерална управа унутрашње обавештајне службе је осамдесетих година пустила крвца Црвеној армији и отерала је преко Аму Дарје, међутим, Москва нађе да је целисходније да се на понижење заборави.

РТ је благоглагољио и да заједничка вежба две војске означава "помак ка приснијим руско-пакистанским односима", као и да Русија и Пакистан деле исту "жељу да се боре против група милитаната на својој територији". А онда, наравно, и да се Русија нада да ће с Пакистаном на брзака склопити какав послић, продају оружја.

Али конац дело краси, штавише, одузима дах:

"Војна вежба се одвија у време обновљених напетости између Пакистана и Индије, старог руског савезника, због спорне провинције Кашмир. Међутим, вежба се одвија далеко од те спорне области."

Најобичније мудровање. Јер истина је то да је руско Министарство одбране првобитно најавило да ће се вежба у Пакистану делимично одвијати у Гилгиту, а да је тек касније дошло у главу да Индуси тако нешто већ не би могли да прогутају. О, ти Руси. Немогућ свет. Уопште није чудо што Обама оседе нагањајући се с Кремљом око Украјине и Сирије.

По мени, Руси и Пакистанци су створени једно за друго. Биће забавно гледати док се паре и, истовремено, међусобно прстићима задовољавају.

Russian Ambassador to India statement - YouTube




Аутор: М. К. Бадракумар
Извор: Russia, Pakistan make nice. Amen. – Indian Punchline
Превео, зором развесељен бесом и једом љубоморног бившег индијског амбасадора у Москви, русофила али пре свега родољубивог Индуса, припадника народа коме је Кама сутра део културног наследства: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!