Едуард Лимонов: Паланачки снобизам власти скупо кошта Русију

Наши су поново показали слабост, и то два пута.

У Сирији и Донбасу.

У Сирији смо похитали с хуманитарном паузом и то два дана раније него што је обећано (уопште није било потребно обећавати никакве паузе), а у вези Донбаса, када је ВВП (Владимир Влади́мирович Пу́тин - прим. прев.) прихватио позив Меркелове на вечеру током сусрета у Нормандијском формату у Берлину. Сутра ће полетети.

Зашто су овакве одлуке погрешне?

У Сирији, џихадисти користе хуманитарну паузу у војне сврхе, за прегруписавање, за превоз оружја и муниције у источни сектор Алепа, где су опкољени. Наша ропска послушност, изражена и претходном дозволом за хуманитарну паузу, подстакла је Бориса Џонсона да захтева још дужу, не од осам, него четрдесет осам сати. То јест, јасно је да се руска сервилност, сагласност да се џихадистима да предах, на Западу сматра за нашу попустљивост.

Што се тиче Донбаса, почетни психолошки портрети учесника драми су исти. Чињеница да је ВВП пристао да се састане са шефовима држава, међу којима нема наших пријатеља – сви су непријатељи, који су проценили да имамо очајничку потребу за састанком у Берлину. А ми такву потребу немамо.

Ја мислим да све пропусте и трагичне грешке, које чини наша влада у односима са другим државама, чини зато што у руководству државе нема људи са солидним познавањем страних земаља. У целом Министарству спољних послова - само дипломатски радници. Упркос стеченом искуству током рада у иностранству, њихово знање је ограничено знање дипломате који је видео света једино кроз прозоре лимузине и спаваће собе у згради амбасаде. Самим тим, великих познаваоца страних земаља међу вишим руководиоцима државе нема.

Формирајући саму себе, постперестројска елита није користила искуство Руса који су ван земље провели дуги низ година. (И ја сам међу њима, наравно!) Овај паланачки снобизам "елите" скупо кошта Русију. Ради нетачно, погрешно, неумесно.

Према својима унутар Русије сурови су више него што треба. У односу према странцима - неопростиво меки.

И то у време када најокорелији злодуси нису руски.


Аутор: Едуард Лимонов
Извор: Местечковый снобизм власти дорого обходится России - Эдуард Лимонов
Превод: Мирослав Младеновић / Ћирилизовано

2 коментара:

  1. Шта додати овоме. Све је тачно од речи до речи, и што је најтужније важи и за србску властелу (елиту-ону која држи власт у свим сферама). Они јадни не знају ништа о иностранству иако су се десетинама пута шетали по десетинама земаља. За њих је иностранство, улицкане грађевине и скупе продавнице. Само је Србија мања па проблеми овде изгледају мањи.
    Са оваквом властелом нама само Бог може да помогне.
    Драган Вукојевић

    ОдговориИзбриши
  2. Рачуница је мало компликованија али сигурно још није тренутак да се јавно све каже. Сва ова натезања ми личе на креирање ситуација да се добије на времену да се нешто страшно не деси прерано или да се чак избегне. Данас нема црно-белих ситуација. Данас су ситуације углавном сиве и човеку је тешко снаћи се. Русија изгледа врло вешто присиљава Запад (САД) да шлајфује јер Западу не даје повод за неке друге поступке пошто их превентивно неутрализује.
    На Западу због оваквог руског поступања очигледно неки добијају нервни слом али морају да ћуте јер би у противном офирали карте свима.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!