После пораза у Сирији, Американци се против Русије боре топ-листама

Напомена преводиоца М. Младеновића: Американци су познати по томе што често умеју да пореде бабе и жабе (не, не алудирам на нашег „великог дипломату“ Вука Драшковића). Посебно ако је то њима у корист или желе да заблентаве своје читаоце, мада лично мислим да су америчку јавност већ довољно заблентавили. Руси се труде да искористе глупости својих „западних партнера“, некад врло неспретно али умеју и да захвате срж ствари. Оно што им замерам је чест а штетан манир изостављања извора и везе на чланак на који се позива, па се, као у овом случају, мора губити време да се текст пронађе - а треба, јер коментар  без извора на који се позива прелази у спиновање јавности, што ипак треба препустити нашим медијима типа „ваше право да знате све“ (кажемо вам оно што хоћемо и како хоћемо). У оригиналном тексту на који се позива аутор, Амери су заиста упоредили руски Су-35, тенк Т-90, подморнице класе „Амур“, ракете П-800 Оникс / БраМос и торпедо 53-65  са својим подморницама класе „Охајо“ које носе „Трајдент“ ракете са нуклеарним бојевим главама, стратешким бомбардерима Б-2, ловцем Ф-22, ПРО и савезницима. Баш тим редоследом. Зашто? Прво, зато што се јавност мора припремити за све, и добро и лоше. Друго, а важније, зато што треба припремити терен за још које билионче долара за Пентагон и војно-индустријски комплекс, о чему ће рачуни нестати у пригодном "терористичком нападу", као оном на Пентагон од чувеног 11. септембра - 9-11 Research: Missing Trillions,  или ће бити забрљани, загубљени и слично, о чему, најновијих 6,5 билиона (6,500 милијарди), пише чак и западна мејнстрим штампа, на пример Reuters Investigates - UNACCOUNTABLE: The Pentagon's bad bookkeeping и Audit reveals Army's trillion-dollar accounting gaffes - CNNPolitics.com, али не и "обзирни" медији будућег НАТО савезника, Србије.

Проиграв в Сирии, американцы сражаются с Россией рейтингами | Политпазл

Амерички часопис „National Interest“ је саставио следећи рејтинг оружја САД и Русије. Представљено је "Топ 5" најјачег руског и америчког оружја. У овом рангирању необичан је како сам формат поређења тако и избор уредника.
Новинари су одмах рекли да САД неће у рат са Русијом, али би америчка војска могла да се суочи са руским оружјем у сукобу са земљама које га увозе.

На прво место руске листе стављен је ловац "Су-35". Американци су "Су-35" у више наврата назвали одличним ловцем, који је у стању да пружи отпор сваком ловцу ваздухопловних снага САД. Једини амерички супарник "тридесетпетици", према верзији часописа, може бити "Ф-22", због невидљивости.

Сећам се само како су Срби током агресије НАТО-а на Југославију оборили "невидљиви" "Ф-117" са старим совјетским системом противваздушне одбране, тако да је ослањање на невидљивост својих авиона врло арогантан приступ.

Друга занимљивост. Планира се да се "Су-35" у блиској будућности извезе у Кину, Индонезију, Вијетнам и Венецуелу. Међу потенцијалним купцима су и Бразил и Пакистан. Радознао сам, са којом од ових земаља планирају Американци да ратују?


Фото: АО «Объединенная судостроительная корпорация»

На другој позицији се налазе подморнице "Амур", које су извозна верзија подморница "Лада". НАТО стратеге плаши мала уочљивост руске подморнице са одличним оружјем. Захваљујући могућности подморнице да лансира ракете "Брамос", Индија је потенцијални купац "Амура". Испада да се Американци спремају за сукоб са Индијом!

Трећу позицију заузима тенк "Т-90". Новинари указују на малу цену руског тенка, међутим, поређење карактеристика са тенком "Абрамс" показује да је "Т-90" привлачан не само због трошкова.

Фото: EPA/Sergei Chirikov
Руска борбена машина комбинује брзометни топ, могућност гађања вођеним ракетама домета 5 километара, вишеслојни оклоп и динамичку заштиту "контакт-5", једноставност и високу поузданост.

"Т-90" купују Индија, Алжир, Азербејџан, Туркменистан, Уганда. Заинтересовани за куповину су и Вијетнам и неке друге земље. Опет није јасно из које то земље долази претња „демократским вредностима“?

Четврто и пето место заузимају већ поменуте ракете "Брамос" и торпеда "53-65." Амерички "Харпун" је значајно инфериорнији у односу на карактеристике руско-индијског пројекта, ракету "Брамос", а да не говоримо о руским суперсоничним противбродским ракетама "Оникс" и ракетама хиперсоничних брзина које ће их заменити а које се тренутно тестирају. "Оникси" и "Калибри" су ефикасан асиметрични одговор Русије на бројчану супериорност НАТО флоте.

Фото: Руслан Шамуков/ТАСС

Торпеда "53-65", задају главобољу америчким поморским командантима. Ова врста торпеда има посебне сензоре који детектују вртложне токове од вијака, што чини противторпедну заштиту НАТО бродова бескорисном.

Кад су прелистали углавном извозне варијанте руског оружја, Американци пређоше на своје "јаке" моделе. "Свака анализа америчко-руске војне равнотеже мора почети са нуклеарним арсеналима са којима две земље располажу" - пише амерички часопис.

То јест, без обзира колико Американци покушавали да предвиде сукоб са руским извозним варијантама оружја, главни њихов супарник је била и биће Русија.

Америчких "Топ 5" представљају подморнице "Охајо", балистичке ракете "Трајдент", бомбардери "Б-2", невидљиви "Ф-22", систем противракетне одбране ... и савезници.

Значајно је да Американци - чак и на страницама магазина - нису спремни за фер конкуренцију. Извозним варијантама руског оружја супротстављају средства за испоруку нуклеарног оружја, системе који спречавају одмазду и НАТО савезнике.

Успут, цитирајући изјаве о ПРО, амерички часопис заправо каже да су њихови политичари и генерали лажови, јер већ годинама тврде да амерички систем ПРО у Европи није усмерен против Русије.

Остаје нам само да саосећамо са "Националним интересом", јер је мало вероватно да ће пристрасни рејтинзи залечити амерички понос погођен сиријским шамаром.


Аутор: Иља Новицки
Извор: Проиграв в Сирии, американцы сражаются с Россией рейтингами | Политпазл
Коментарисани чланак: These are the 10 Killer Weapons Russia and America Would Use in a War | The National Interest Blog
Извор фотографија :  EPA/Sergei Chirikov
За Ћирилизовано превео: мајор авијације у пензији Мирослав Младеновић, пилот

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!