САД и Саудијци одобрили да 9000 главосеча Исламске државе из ирачког града Мосул слободно пређу у Сирију (ВИДЕО)



Сједињене Америчке Државе и Саудијска Арабија су се споразумеле да омогуће слободан излазак хиљадама милитаната Исламске државе пре него што ирачки град Мосул буде нападнут. Џихадисти ће бити прераспоређени - бориће се против сиријске владе, сазнаје РИА "Новости" из војно-дипломатских извора. Више од 9000 припадника Исламске државе ће из Мосула бити прераспоређено у источне области Сирије, да започну велику офанзивну операцију са циљем заузимања Деир ез-Зора и Палмире", каже извор.

Према анонимном дипломатском извору, амерички председник Барак Обама је већ одобрио октобарску операцију ослобађања Мосула.

Авиони коалиције коју предводе САД ће нападати само удаљене, изоловане и напуштене објекте, док ће терористе држати на нишану.

Амерички секретар за одбрану Ештон Картер је у септембру потврдио да ће Вашингтон послати у Ирак додатних 600 војника, да помогну, на захтев локалних власти, у ослобађању Мосула.

Извор РИА "Новости" сматра да је прегруписавање Исламске државе неопходно, јер: "Вашингтон мора да некако контрира успесима Русије у Сирији и да покуша да им умањи значај."

Такође: "Поред чисто политичких, циљ ове операције је и дискредитација руских Ваздушно-космичких снага. И, наравно, поткопавање позиција сиријског председника Асада."

Челници саудијске Опште обавештајне управе ће бити медијатори и гаранти споразума о слободном изласку џихадиста из Мосула, што је шема слична оној коју су примењивали САД и савезници приликом ослобађања другог ирачког града, Фалуџе  - напомиње извор.

Дамаск је раније оптужио Вашингтон за садејствовање са Исламском државом после ваздушног напада на сиријске јединице код града Деир ез-Зор 17. септембра, у коме су погинула 83 а рањено преко стотину војника. Вашингтон се за то бомбардовање правдао "грешком".

Ажурирано


"Вођа Исламске државе Ал Багдади "побегао" из Мосула непосредно пред ваздушни напад коалиције коју предводе САД" /  ISIS leader Al-Baghdadi 'escapes' Mosul minutes before US-led coalition airstrike


Извор за оригинални видео: НТВ.Ru // Новости, видео, передачи телеканала НТВ, онлайн-вещание НТВ, программа передач
Енглески превод: Russian View
Извор: US and Saudis grant 9,000 ISIS fighters free passage from Iraqi Mosul to Syria - YouTube
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!