Moon of Alabama: О изгледима новог прекида непријатељстава у Сирији

Лавров части новинаре вотком - најјефтинијом. А баш је могао да се испружи... The 10 Most Expensive Vodkas in the World | Complex CA. Извор за горњу фотографију је Спутњик, односно Ројтерс, а аутор Кевин Ламарк

Русија и САД су се договориле о новом прекиду непријатељстава у Сирији.


Негативно

- Овај прекид непријатељстава (ПН), као и први у фебруару, договорен је у тренутку када сиријске снаге имају предност на терену и када се спремају за нове офанзиве.

- Опозиција ће добити времена да се реорганизује и донаоружа.

- Значајно ограничавање сиријског суверенитета.


Позитивно

- Сиријска влада нема капацитета за у потпуности војно решење сукоба. Овај споразум отвара пут ка могућем политичком решењу.

- Влада ће добити времена да обнови војску и да се снабде и обучи новом наоружању.

- Овај споразум је довољно флексибилан и омогућава локалну ескалацију сукоба кад и где је неопходно.


О самом споразуму

- Сиријска влада је пристала на споразум - како кажу Руси.

- Стране су се договориле да многе детаље задрже у тајности, да би учесницима сукоба онемогућиле да га покваре.

- Примена споразума ће започети 12. септембра увече.


Временски распоред, по ономе што је објављено и познато

- Општи прекид непријатељстава имаће пробни период од 48 сати.

- Ако се прекид непријатељстава одржи у току пробног периода продужиће се на недељу дана.

- Ако се прекид непријатељстава одржи недељу дана, САД и Русија ће започети са заједничким акцијама против Ал Каиде у Сирији.


Ево и неких детаља како их је изнео Асошиејтед прес, мада није сигурно да су стопостотно тачни:

"Војни споразум ће ступити на снагу ако се обе стране буду придржавале примирја и дозвољавале неометану испоруку хуманитарне помоћи током недељу дана. Онда би САД и Русија почеле да размењују обавештајне податке и усклађују циљеве, а Асадовим ваздушним и копненим снагама више не би било дозвољено да и надаље нападају Ал Нусру - дејства би им била ограничена на операције против Исламске државе.

Циљ овог аранжмана је да појача и усмери ватрену моћ две најјаче војске на свету против Исламске државе и Ал Нусре - терористичких групација по класификацији Уједињених нација." - US, Russia seal Syria cease-fire, new military partnership

Споразумом није обухваћено подручје југозападног Алепа, где су Ал Нусра и други недавно неуспешно покушали да деблокирају исток Алепа. Пут Кастело у северозападном Алепу ће бити демилитаризован да би се њиме испоручивала помоћ - али се не зна ко ће и којим средствима то надгледати и спроводити.

Неки делови америчке владе су споразуму исказали непримерени отпор. Али може бити да је то само "као", да се види да постоји противљење. С друге стране, такав отпор може бити и знак да је Обама изгубио контролу над бирократијом.

Предложени ниво америчко-руског садејства је узнемирио неколицину водећих вашингтонских "безбедњака", па и министра одбране Еша Картера и директора Националне обавештајне службе Џејмса Клапера, а речито је и што је Кери дошао на сусрет с новинарима тек после неколико сати интерних америчких расправа.

После објаве најновијег женевског споразума, секретар за штампу Пентагона Питер Кук је понудио опрезну подршку споразуму и упозорио: "У наредним данима ћемо будно пратити спровођење овог исказа разумевања."

Ако "исказ разумевања" пропадне, а по свој прилици хоће, сва одговорност ће бити сваљена на државног секретара Керија. У ствари, делови војне и обавештајне структуре америчке владе можда већ раде на саботирању, а Кери ће бити жртвени јарац кад год споразум пропадне.

Јер мало је вероватно да ће се споразум одржати дуже од пар недеља. Разлози:

- много је тога остало непрецизираног, што свакој страни омогућава да кад год нађе за сходно за кршење споразума окриви другу страну;

- две највеће споразумне стране немају контролу над главним елементима на терену,

- превише је заинтересованих, и оних из и изван Сирије, за пропаст прекида непријатељстава.


Извор: M of A - Syria - How Long Will The New Cessation of Hostilities Hold?

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Кратко, јасно и разложно - зато сам изабрао да преведем овај а не неки други приказ Лавровљевог и Керијевог договора. Појма немам ко води блог Moon of Alabama, али за разлику од резервисаности према Степској свраци (познатијој као Степски соко / The Saker / Андреј Рајевски) чак и на самом почетку сарадње, на основу свега што сам од овог аутора прочитао (а превео само делић, тек десетак чланака), немам разлога да сумњам у његову интелектуалну честитост и добронамерност. Напротив. Мислим да и овај прилог то доказује.

Међутим, "Мун оф Алабама" нуди знатно више него што вам могу пренети преводом чланка: ако се користите енглеским језиком, обавезно прочитајте коментаре његових читалаца. Знам да сам то већ једном рекао, али треба истаћи када читалаштво ваљано надограђује медиј, који им, како и треба по својој природи чија је основна одлика вишесмерна комуникација, служи тек за добијање полазних информација и повода за самостално истраживање.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!