У глобалној трци за ретким металима Кина освојила злато


Као што нафта и гас дижу "цену" некој држави у веку нафте, што је случај са Саудијском Арабијом, земље које доминирају производњом метала ће имати сличан значај у доба ретких метала.

Ретки метали, који се производе у ограниченим количинама и често у само неколико земаља, имају важну улогу у новој генерацији производа, за складиштење енергије, луминесценцију и ефикасније производе. "Теслина" возила, "ајфон", "Боингове" 787-це, па чак и ноћни визири се ослањају на специфичности мноштва тешких-за-изговорити опскурних метала.

Због глобалне експлозије "хај-тек" чаробњаштва, производи се више метала из  периодног система елемената него икада раније. А пошто је за "зелене" производе потребан велики број ретких метала, није претеривање када се каже да судбина читаве планете зависи од ових материјала.

За време Олимпијских игара, државе свој међународни статус мере по броју освојених медаља: златних, сребрних и бронзаних. Али за геополитички положај државе и судбину народа далеко су важнији неки други "спискови метала".

Да бисмо илустровали колико је која држава успешна, направили смо две инфографике које приказују најважније промене на листи највећих светских произвођача ретких метала у периоду од 1970. до 2015 године, на којој су означени први, други и трећи највећи произвођач важних и мање важних технолошких метала.

Водећи светски произвођач сваког појединог ретког метала добија златну медаљу, другом припада сребрна, трећем златна

Из ове табеле се да уочити да је у тркама за ретким металима Кина била најуспешнија. Имала је и "геолошку срећу", али је успела и да у дужем периоду производи ретке метале по нижим ценама него друге државе. Такође, обезбеђивање стабилних извора сировина изван Кине је циљ два истраживачка пројекта, SoS RARE и HiTech AlkCarb.


Водећи светски произвођач сваког појединог ретког метала добија златну медаљу, другом припада сребрна, трећем златна

За разлику од Саудијске Арабије, која се богати продајом својих ресурса, Кина жели да зарађује развијајући прерађивачку индустрију - на пример, тако што ће паметне телефоне правити од делова домаће производње - примењујући индустријску стратегију Made in China 2025. Такви ресурси ће јој потом омогућити  да производно буде још силнија.

The Conversation: In-depth analysis, research, news and ideas from leading academics and researchers.

Аутори: Дилан Мекферлејн и Роберт Пел, уз допринос Дејвида Абрахама
Извор:
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!