Израел и Фејсбук крећу у заједничку борбу против "говора мржње и садржаја који подстичу тероризам"

Израелски министри су се састали са високим руководиоцима Фејсбука да изнађу начине за уклањање садржаја с ове друштвене мреже за које Израел сматра да наводе на тероризам


Представници Израела и Фејсбука

Израел и Фејсбук су се договорили о оснивању заједничког тима који треба да изради споразум о томе како се борити против садржаја на интернету који подстиче тероризам.

Министар правде Ајелет Шакед и министар јавне безбедности Гилад Ердан су се у понедељак ујутру састали са високим руководиоцима Фејсбука у заједничком настојању да спрече онлајн подстицање за које Израел сматра да доводи до терористичких активности.

Међу руководиоцима Фејсбука су били Џоел Каплан, потпредседник Института за глобалну јавну политику и бивши заменик шефа за кадровску политику Беле куће, и Моника Бикерт, Фејсбуков директор за политику производа и противтероризам.

"Састанак је одржан под претпоставком да Фејсбук располаже способношћу и одговорношћу и да је спреман да помогне да се смањи подстицање тероризма с интернета", наводи се у заједничком саопштењу Шакед и Ердана.

За недавну бујицу терористичких напада у Израелу својствено је то што су бројни терористи приликом ислеђивања признали да је на њих утицало подстицање на терор с друштвених мрежа као што су Фејсбук, Јутјуб, Твитер и друге платформе - каже се у саопштењу.

"Израел је у првим редовима борбе против тероризма и рата против подстицања на терор с интернета", изјавила је Шакед. "Посебно у недељи када се спомињемо 11.09., догађаја који је изменио лице САД, бива јасно да постоји заједнички интерес свију који су на таквим позицијама с којих се може борити против тероризма."

Шакед је изјавила да има утисак да је Фејсбук вољан да сарађује: "Фејсбук и друге друштвене мреже могу да учине више у борби против подстицања на тероризам."

Израел је на састанку затражио да Фејсбук буде активнији у уклањању материјала који се могу сматрати подстицањем на терор, и да заједнички тим изнађе начин рада који ће удовољити интересима обе стране - каже особа упозната са овим питањем.

"Фејсбук и друге интернет компаније имају одговорност за садржај чије објављивање дозвољавају на својим сајтовима а којим се подстиче терор, и зато треба да активно делују на његовом праћењу", саопштио је Ердан. "Недавна бујица терора је доказала да је интернет постао инкубатор терориста и зато се морамо борити заједно како би се то спречило. Компаније морају и могу учинити много више."

У говору на конференцији у Херцлији, такође у понедељак, Шакед је рекла да Фејсбук већ уклања 95% садржаја чије је уклањање затражио Израел, док Јутјуб таквим захтевима удовољава у 80% случајева - преноси израелски њус-сајт Ynet.

Посета Фејсбукове делегације Израелу део је компанијиног "сталног дијалога са светским креаторима и експертима о уклањању терористичког садржаја са наше платформе и подршци иницијативама које позивају на супротно" - преноси портпарол Фејсбука преко е-поште, истичући да: "Онлајн екстремизам се може победити само у снажном партнерству твораца политике, цивилног друштва, академске заједнице и компанија, што важи како за Израел тако и за читав свет. Имали смо конструктивне разговоре о овим важним питањима и радујемо се наставку дијалога и сарадње...Фејсбук према тероризму има нулту толеранцију. Желимо да се људи осећају безбедним када користе Фејсбук, и стога смо развили сет стандарда заједнице који јасно прописују да на Фејсбуку нема места за терористе нити садржаје који промовишу тероризам. И ценимо то што су локални експерти из целог света одвојили времена да нам помогну у разумевању локалног контекста, што је било неопходно за утврђивање тих стандарда."

Представници Фејсбука су се сусрели и са службеницима и представницима премијеровог кабинета.

Див друштвених мрежа и друге сличне глобалне операције су раније били на удару критика израелских државних функционера због тога што "угошћују" палестинско подстицање на тероризам.

Министар јавне безбједности Гилад Ердан (Ликуд) је у јулу оптужио оснивача Фејсбука Марка Цуцкерберга да на својој друштвеној мрежи дозвољава палестински говор мржње и подстицање на тероризам, као и да омета рад израелске полиције на хватању терориста, односно да је и на Цукерберговим рукама "нешто крви" тринаестогодишње израелске девојчице Халел Јафа Ариел. Ариел је јуна месеца насмрт избодена у свом кревету. Починилац је  палестински тинејџер који је жељу да умре за палестинску ствар објављивао више месеци  у великом броју постова на Фејсбуку.

И министар правде Ајалет Шакед је истакла да гиганти друштвених мрежа као што су Фејсбук и Гугл морају бити одговорни за злочиначке делатности на својим сајтовима. Ердан и Шакед раде на нацрту новог закона који ће имати за циљ "уклањање нападачких садржаја са друштвених мрежа", а у оквиру њихове кампање против онлајн подстицања на тероризам.

Сврха закона што га спремају Ердан и Шакед је блокирање приступа за нападачке садржаје и поруке што подстичу на терор, и "потпуно уклањање" постова преко судске забране објављивања за лица укључена  у такву активност. Уклањаће се објаве које промовишу терор и срамоте, клевећу и блате јавне раднике - саопштили су министри.


Start-Up Israel | The Times of Israel


Претходно:

- Ћирилизовано: Пољски радио: Израелски министар правде тражи да се делује против антисемитизма

- Ћирилизовано: Рабин Шмули Ботич: Време је да се Јевреји прозелитизују


Аутор: Шошана Соломон
Извор: Israel, Facebook to set up joint anti-incitement teams | The Times of Israel
Превод: Ћирилизовано




Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!