Александар Јовановић: Не било вам тешко...

Док пријатељи и сарадници савладавају форму ове нове рубрике, ево да искористим прилику и упутим на две вести које би требало да су већ позвале на узбуну, а нису.

Скуп у српској академији наука и уметности (Фото Танјуг)

1. Не било вам тешко, прво прочитајте "Политикин" чланак За чисту и здраву воду Србији је потребно осам милијарди евра, а онда се вратите на ову страницу.

И? Шта је циљ тог "међународног форума" и "председника", односно покровитеља им? По мени, да се јавност најпре припреми на поскупљење воде - за наше добро, наравно, да бисмо имали бољу воду - да би се после прешло на такозвано јавно-приватно партнерство у сектору водопривреде, то јест, да би странци, кад "уђу са инвестицијама", имали вишу цену за "свој" производ. А шта је јавно-приватно партнерство? Ево једног немачког виђења: Barthauer progresses PPP plans for Serbia’s water network modernisation - WaterWorld.

Ако пратите ову тему, немојте да вас обесхрабри што ћете на релевантним изворима као што је УСАИД  махом наићи  на благоглагољивост - мене су највише дирнули брига због утицаја климатских промена на то да ли ће Хаићани и Срби имати довољно воде за пиће и "инклузија" жена и педера у процес одлучивања (и) у овој области - него потражите по оних пар реченица које се односе на управљање и јавно-приватно власништво. Кључни појмови за претрагу су:

- water resource managment;
- public–private partnership (PPP, 3P or P3)
- The Public-Private Infrastructure Advisory Facility (PPIAF).

После се мало освежите, грицните мало "Нестлеове" чоколадице и прочитајте:

"Нестлеово" утеривање приватизације воде - Nestlé's water privatization push

Да преведем само један пасус:

"'Нестлеов' председник управног одбора Петер Брабек је објаснио своју филозофију са: "Једно схватање, за које мислим да је екстремистичко, заступају неке невладине организације које трућају да воду треба прогласити општим добром. То значи да би ви као људско биће требало да имате право на воду. Што је крајност.'"


2. На овим страницама има бар седам-осам упозорења, да ћете, ако желите да и даље користите Виндоус 10, једном морати да платите. Окупатору треба платити што вас шпијунира - што је по његовом, али како испада и по схватању корисника "прозорчета", сасвим у реду. Али није "Мајкрософт" суров, рекетираће месечно, на рате:

"Мајкрософтов" нови пословни модел за Виндоус 10: Плати па клати - Microsoft's new business model for Windows 10: Pay to play

Ако спадате у бирачко "Мајкрософтово" потрошачко тело, признајем, није ми вас жао. Што каже народна мудрост, нема веће радости од злурадости. Хи, хи.

(Ако замерате.... Погледајте од када је вест и потражите да ли ју је, макар из другог извора, неки други српски медиј пренео. Није. Још. Пеку обланде. Воду већ плаћате, али Виндоус...треба времена да се смисли како да и то лакше прогутате.)


Александар Јовановић / Ћирилизовано



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!