Сирија: Остваривање америчког "плана Б"

Извор за Ројтерсову фотографију: CIA ‘Plan B’ for Syria would give rebels MANPADs to 'counter Russia' - report — RT News

Изгледа да је Вашингтон намерио да спроведе свој стари план за Сирију, који подразумева да, чак и ако легитимни председник Башар Ал Асад остане на власти још неко време, сама Сирија буде подељена на неколико енклава, већином лојалних САД и америчким савезницима. Вашингтонски "тинк-тенкови" не искључују ни могућност сомализације Сирије, увођење у стање дугогодишњег насиља и хаоса.

Америчка администрација се и даље ослања на Слободну сиријску војску, наводно набоље организоване опозиционе снаге на терену. Истовремено, Вашингтон покушава да од припадника Слободне сиријске војске - Туркмена, "муслиманске браће" сваке сорте и тзв. умерених исламиста - створи што више мањих антивладиних група.

Недавни успех владиних снага у борби против исламиста у области Алеп и победе курдских милиција код градова Манбиџа и Јарабулуса изазвали су забринутост у Вашингтону и праву панику у Анкари. Постоји реална опасност да ће турске власти изгубити контролу над деведесет километара дугим појасом турско-сиријске границе од Јарабулуса до Азаза, који је Турска донедавно користила за пружање помоћи великом броју антивладиних група, па и Исламској држави. Тајип Ердоган страхује да две курдски заједнице из Африн и Кобанија заједно са северном сиријском области Западни Курдистан могу да обезбеде аутономију, чиме би иријско-турска граница била блокирана. Такав развој догађаја би осилио Курдистанску радничку партију (ПКК) у Турској, коју и Анкара и Вашингтон третирају као терористичку организацију.

Недавни неуспео војни пуч је Ердогану омогућио како да угуши сваки облик унутрашње опозиције, тако и да предузме одлучне кораке у јачању положаја Анкаре у подручјима која се граниче са Сиријом. Под изговором интензивирања борбе против Исламске државе, турска авијација је 22. августа бомбардовала положаје курдских милиција у пограничном појасу. Два дана касније, турска војска је ушла у сиријски град Јараблус, који је Исламска држава већ била напустила јер није могла да се одупре јединицама Пешмерга (ирачки Курди - прим. прев.) - мада постоји могућност да је ИД  пребацила своје положаје на југ и исток у договору с турским властима. Како год, турска војска није наишла на отпор исламиста, али курдске милиције се нису предавале, па су бројна курдска места разрушена.

Судећи по реакцији Вашингтона, изгледа да је Бела кућа ову операцију размотрила и одобрила још раније. Пентагон је чак покушао да створи неку врсту демаркационе линије између Курда и турске војске, да би се избегли већи међусобни сукоби америчких савезника.

Очекивано, Дамаск је турску инвазију назвао кршењем државног суверенитета Сирије. Са своје стране, руско министарство спољних послова је Турској препоручило да се посаветује са сиријским властима пре него што предузме ма какав корак у сиријском сукобу. Али Анкара је изабрала да све то игнорише и крене у војну операцију за коју многи сматрају да је део остваривања америчког "плана Б" за Сирију. Погранични појас дуг деведесет километара тренутно јесте под контролом турске војске која је зашла 40 километара у територију Сирије, али ће га преузети горе наведене групе протурских противника сиријске владе. Турски експедициони корпус је са собом повео око 1,500 сиријских бораца које су обучавали амерички и турски инструктори у војним логорима на територији Турске. Према томе, очигледно је да се постојећим и потенцијално неутралним курдским енклавама на северу Сирије придодају и нове протурске енклаве.

САД покушавају да успоставе комуникацију између ових енклава и свих опозиционих група, а нарочито јединица Слободне сиријске војске, Туркмена и курдских снага. Почетком 2016. године, Вашингтон је успео да окупи тзв. Демократски савез у областима Кобани, Ал Хасака и Ал Камишли. "Демократски савез" је успео да уз подршку америчке авијације и одреда америчких и иних специјалаца поврати велики број градова и заузме стратешки важну брану на реци Еуфрат, која струјом снабдева град и покрајину Алеп.

Очигледно, Вашингтон и његови регионални савезници почињу да схватају залудност покушаја да се сруши "режим Башара Ал Асада" уз исламских екстремиста. Због тога је могуће да ће исламисти бити истиснути из Сирије и Ирака до краја ове године, и градови Мосул и Рака коначно ослобођени. У овој ситуацији, може се очекивати да ће се један део екстремиста преобући у "умерене" не би ли могао да настави са сопственим операцијама. На пример, главни конкурент Исламске државе, позната терористичка група Џабат Ал Нусра, недавно се "ребрендовала" у Џабат Фатех ал-Шам, наводно нову групу која је већ прекинула све везе са Ал Каидом и сада постала "умерена". Што Керија и Лаврова ставља на муке, неће им бити лако да се договоре шта ставити на списак терористичких група.

Суштина америчког плана Б за Сирију је уситњавање њених области у енклаве као и накнадна изолација од централних власти. Све док Башар Ал Асад буде био на власти, Вашингтон и његови савезници ће по читавој Сирији промовисати сепаратизам, и тиме саботирати сваки покушај претварања сиријског сукоба у миран процес помирења.


Напомена преводиоца: Овај чланак сам изабрао да преведем зато што је, по мени, јасно, и скоро лаконски сажето, упозорење. Али сам потпуно свестан да неће бити баш читан, јер из њега није одмах и очигледно јасно да "зна Путин шта ради". Верујућим читаоцима предлажем да се освеже са The US-Russia deal: Putin applies a Matryoshka-like policy in Syria | Elijah J M | ايليا ج مغناير, чланком који је у резонанцији са њиховим когнитивним навикама и потребама. Вечита сумњала нек читају сајт Moon of Alabama, тамо се сиријски рат разматра из сваког аспекта, ономе ко га води не сметају ни погледи потпуно супротни сопственим.


Аутор: Станислав Иванов
Извор: US “Plan B” in Syria is Being Implemented Now | New Eastern Outlook
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!