Вести о Тесли: ФБИ најзад објавио Теслина документа о зрацима смрти, кугластим муњама и другом (и најава нове рубрике)


После дугог отезања, ФБИ је објавио своју документацију о Николи Тесли, између осталог и податке о његовим проналасцима попут зрака смрти и лоптастих муња, као и о начину на који је влада дошла у посед његових бележака и подсетника.

Сматра се да је проналазач и иноватор Тесла био деценијама испред свог времена, да је предвидео и помогао развоју, на пример, раног прототипа смартфона.

Тако је у стотом броју месечног магазина "Популарна наука" из 1922. године Тесла предвидео и видео-позиве:

"Ускоро ће бити могуће и видети и чути саговорника помоћу електричне енергије. "Телевизија" ће бити у општој употреби исто као и телефонија. Биће могуће истовремено и чути и видети сваки израз лица саговорника", објашњава Тесла у чланку.

"Уопштено говорећи, инструменти који се користе за телевизију личе на механизам људког ока. Успех у преношењу слике зависи од четири ствари, а ја сам већ усавршио две."

"И радио трансмисија звука ће бити развијена у будућности, далеко ван оквира постојећег система.  Свакоме ко има радио станицу биће могуће не само да чује, него да емитовано проследи и свакој другој радио станици. Ово сам већ остварио у својим експериментима."

Теслини експерименти и проналасци, и његови невероватни увиди у будуће, начинили су га метом ФБИ и надзора власти. После Теслине смрти средином Другог светског рата - званично 7. јануара 1943. године, мада новооткривена документа наводе и на закључак да није преминуо до следећег дана - ФБИ је похитао да заплени ковчеге са његовим радовима, да би спречио да падну у руке неке од сила Осовине.

Међутим, имајући у виду да су његови изуми углавном били у вези са електричном енергијом и појачавањем њене снаге, америчке власти су вероватно имале разлога да то не буде забележено и пописано.

Према недавно објављеним информацијама, ФБИ је чак хтео да ухапси једног  Теслиног рођака којег је овај презирао јер је сматрао да је наклоњен непријатељу са циљем да га спречи да злоупотреби родбинске везе и потражује Теслино наследство.

И поред невероватних достигнућа, Никола Тесла је био сасвим избачен из државних наставних програма.

Након Теслине смрти појавили су се бројни, мада недовољно талентовани појединци који су покушали да сопственим експериментима развију његове изуме. Један од њих био је Џим Мареј, који је дуже од пет деценија проучавао Теслине радове и по својој привржености Теслиним достигнућима био без премца у односу на остале следбенике Тесле са којим је имао још нешто што их је везивало - ФБИ на врату.

Џим је, након година експериментисања и израђених пројеката, значајно допринео развоју уређаја "резонантни појачивач електричне енергије",  СЕРПС (SERPS , Switched Energy Resonance Power Supply; изгледа да је ово "проблематичан" изум, на пример, - прим.прев.). "Фри тот проџект", за који је Џим дао интервју, СЕРПС је раније описао на следећи начин:

"Овај високо специјализовани електронски склоп има способност да "увеличава" ефективну снагу струје за готово 50 пута. Када је Џим прикључио на свој уређај патентирани изум свога пријатеља Пола Бабкока за ултрабрзо пребацивање од 5 наносекунди, добијено је појачање од 4790% електричне енергије у односу на улазну енергију. Оваква перформанса уређаја би, уколико би се уређај комерцијализовао, потресла из темеља највеће произвођаче електричне енергије."

Еф-Би-Ајева документа о Николи Тесли можете прочитати овде.

Homepage - The Free Thought Project


Напомене преводиоца:

1. У оквиру изворног чланка су и приказане копије преко 200 новообјављених докумената. Дакле, можете их погледати на: FBI Finally Releases Tesla Documents on Death Ray, Ball Lightning and More.

2. Проналазака сличних проблематичном СЕРПС-у али и стварних изума и иновација заснованих на Теслиним идејама биће још. После откривања докумената које је запленио ФБИ треба очекивати да ће се и о таквим достигнућима појављивати све већи број чланака на енглеском језику, па да би смо допринели да и једни и други буду на увиду и читаоцима који се енглеским не служе, "Ћирилизовано" са овим преводом отвара нову рубрику под насловом "Вести о Тесли". Чланке ће бирати преводилац овог текста, али очекујемо и ваше сугестије. Штавише, надам се да ће Тесла инспирисати и зналце других језика осим енглеског да дају свој допринос упознавању српске јавности о томе шта се све о Тесли у свету пише, снима, говори и објављује.


Аутор: Клер Берниш
Извор: FBI Finally Releases Tesla Documents on Death Ray, Ball Lightning and More
За Ћирилизовано превела и приредила: Ксенија Поповић, професор енглеског језика и преводилац

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!