Кад нобеловац рекетира: Обама Саудијцима "понудио" оружја у вредности преко 115 милијарди долара

Обама у Лаосу, на месту једног од највећих америчких злочина (Фотографија: Џонатан Ернст / Ројтерс)

Нови извештај Центра за међународну политику открива да је Обама за свог председничког мандата Саудијској Арабији понудио оружја и друге војне опреме за преко 115 милијарди долара у 42 одвојена посла - далеко више него иједна претходна администрација.

Извештај је сачињен на основу података добијених од Агенције за сарадњу Министарства одбране САД, службе Пентагона која пружа податке о међунаросдној трговини оружјем. Од 42 посла са Саудијском Арабијом, већина је већ одобрена, али значајне количине оружја тек треба испоручити.

Испоруке оружја Саудијској Арабији се врше иако је међународна заједница све узнемиренија због рата што га краљевина води у Јемену, у којем учествују и Сједињене Америчке Државе. Бројне жртве међу цивилима, углавном у нападима саудијске авијације, повећавају притисак на Обамину администрацију да нешто учини не би ли се насиље ограничило.

Иако су САД декларативно против цивилних жртава у већем обиму, амерички државни службенмици одбијају све апеле да се Саудијској Арабији због рата ограничи продаја оружја, истичући да им управо продато оружје омогућава контролу над саудијском краљевином. Стога су САД и више него вољне да још оружја придодају ионако огромном саудијском арсеналу којим ће водити нове ратове.


Од истог аутора:

- Шеф израелске војне шпијунадије најавио подршку државе Израел Исламској држави

- Пентагонска нова правила дозвољавају убијање још више цивила у нападима на Исламску државу

- САД у Авганистану држе скоро 30,000 плаћеника. Скупи су, али...

Аутор: Џејсон Диц
Извор:
Превео и приредио:: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!